Новини
Інфраструктура

Штрафів на 4 тисячі гривень виписали пасажирам без квитків у Хмельницькому

Контролери “Електротрансу” щодня виявляють у тролейбусах безбілетників. Людям, які відмовляються оплатити проїзд безготівковим способом, виписують штрафні чеки на 240 гривень. 120 гривень — це двадцятикратна вартість поїздки. Ще стільки ж становить адміністративний штраф. Оштрафувати можуть навіть тоді, коли квиток провалідовано, проте пасажир не має при собі документа, який підтверджує його право на користування карткою пільговика. Хмельничани продовжують нарікати на складності з оплатою проїзду та придбанням квитків, зокрема, одноразових.

4080 гривень – саме таку суму за 8 днів липня сплатили пасажири хмельницьких тролейбусів, які намагалися проїхати «зайцем». Контролери від початку місяця оштрафували 17 людей.

Контроль буде постійний. Всі транспортні засоби вони не обходять, як мінімум, один або два контролі на лінії. Відповідно, ми сподіваємося надалі на розуміння мешканців. Всі мешканці повинні вже виконувати свій обов’язок у сфері оплати проїзду, як пасажири платної, так і пільгової категорії, які повинні здійснювати також валідацію, – пояснює в.о. начальника управління транспорту та зв’язку Сергій Шепурев.

Попри те, що інформаційна кампанія щодо нових правил проїзду у Хмельницькому тривала мінімум пів року, містяни все одно виявилися до цього не готовими. Нагадаємо, безготівкову оплату проїзду в міському електротранспорті планували запровадити ще з 1 січня, проте через низьку активність хмельничан у придбанні е-квитків нововведення постійно відкладали. Зрештою, пасажирів поставили перед фактом, тож тепер соцмережі то тут, то там вибухають незадоволеними емоціями людей, які досі не можуть зрозуміти до кінця, як працює система.

Менше контролю – більше «зайців»?

Людина не зможе передбачити, коли зайде контролер, і коли контролер зможе пред’явити посвідчення і сказати: «Покажи свою оплату». Питання відповідальності за оплату в транспортному засобі – це не є відповідальність кондуктора, бо його не буде, а це відповідальність безпосередньо пасажира, – зазначає заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.

Проте хмельничани трохи іншої думки з цього приводу. Так, до прикладу, коментуючи новини про нові правила проїзду в електротранспорті, містяни припускають, що за такого підходу «безбілетників» може суттєво побільшати, адже контролерів, які виходять на маршрути, не помітити не лише у тролейбусі, а й на зупинці, особливо влітку, неможливо.

Зараз навпаки надали шанс їздити “зайцем” в тролейбусі. Пасажира ніхто в салоні не контролює, чи він відмітив проїзд, чи ні, а побачивши на зупинці контролерів (бо їх не можна не побачити здалеку, жовтий колір далеко видно), виходить собі спокійно, при цьому скориставшись безплатним проїздом, – пишуть хмельничани.

Контролери скаржаться…

Служба контролю складається станом на сьогодні із 60 контролерів, які відповідно до установчих документів, повинні заходити попарно, не менше 2 контролерів на один транспортний засіб. Можливо, за певних обставин, буде і по одному – ми будемо дивитися по потребі, – коментує заступниця директора ХКП «Електротранс» Наталія Свистун.

Тим часом хмельничани фіксували у тролейбусах і по троє контролерів. Що ж до того, аби контролери ходили по одному, то, за словами самих працівників «Електротрансу», навіть удвох їм працюється важко – хмельничани у транспорті налаштовані надто агресивно. Журналісти сайту ВСІМ поговорили з однією з контролерок, яка розповіла, що, досить часто безбілетників не штрафують, тому що це викликає надто багато обурення у людей.

Вони ж очі нам повидирають. Це говорити легко. Працювати дуже важко. Навіть якщо зробиш комусь зауваження, довкола люди збираються зі словами: “А де він ті гроші має взяти!”. Це такий тиск на психіку, – розповіла жінка.

Також додала: раніше, коли працювала кондуктором, працювати було непросто, але набагато легше, ніж контролером.

Також в «Електротрансі» наразі є 45 консультантів, з-поміж колишніх кондукторів, які за потреби будуть ходити з контрольною службою і допомагати проводити певну роз’яснювальну роботу, – додає Наталія Свистун.

На допомогу кондукторам приходять й інспектори муніципальної дружини. Вони не штрафують, не затримують, а допомагають контролерам. А деколи – і захищають.

Статистика інших міст говорить, що є випадки певного непорозуміння і насилля з боку пасажирів, рукоприкладство. Тому з метою уникнення неправомірних дій з боку злісних неплатників, ми просимо підтримки муніципальної дружини та поліції, – коментує Наталія Свистун.

Скаржаться хмельничани…

5 гривень – з електронним квитком, 6 – із разовим через QR-код або з допомогою безконтактної банківської картки, або через Приват24 – саме стільки сьогодні коштує одна поїздка в хмельницькому тролейбусі.

Проблем придбати можливість проїзду в електротранспорті – немає. Головне – бажання, – каже Наталія Свистун.

Проте і тут хмельничани не погоджуються. Зокрема, коментуючи новини про нові правила проїзду та штрафи, люди пишуть:

На кожній зупинці є магазини, хоч в одному з них мають бути ці талони на одноразову поїздку, поки такого не буде штраф платити не є правильним.

У всіх містах, де є валідатори, є також можливість оплатити готівкою. Людина приїхала на поїзді, їй треба на 5 автовокзал, то вона має бігати з валізами по вокзалу і шукати, де продають картки? Банківські картки не всі з собою мають.

В суботу була свідком, як чоловік з рюкзаком бігав по тролейбусу і шукав, де, по-перше, прочитати взагалі правила оплати – 0 інформації, по-друге, де заплатити готівкою за одну поїздку. Він був в Хмельницькому проїздом, треба було добратись до вокзалу. Картки банківської не мав. Я звісно за нього заплатила. Але це тупо, коли немає можливості заплатити готівку, навіть якщо це дорожче. У всіх містах де є валідатори, є можливість заплатити водію готівку.

З безготівковим проїздом повинні на кожній зупинці стояти автомати з квитками, чи щось схоже на те, а не 3 точки по місту для поповнення.

Словом, нарікання хмельничан зводять до такого:

  • немісцеві пасажири або мешканці ближніх сіл, які приїздять у справах в місто, не мають інформації щодо нових правил оплати;
  • місцеві, хто користується тролейбусами рідко, не завжди розуміють і знають, де можна придбати одноразовий квиток;
  • є також скарги на складнощі з додатками та зі зчитуванням QR-кодів у самих тролейбусах (через що декому доводиться вимушено їхати «зайцем»);
  • через труднощі з придбанням одноразових квитків, хмельничани поки що віддають перевагу маршруткам, де можна розрахуватися готівкою.

«Електротранс» мовчить…

У комунальному підприємстві, швидше за все, ще не підраховували збитки від запроваджених новацій, оскільки минуло надто мало часу відтоді, як запровадили нові правила оплати. Про якісь прибутки, зважаючи на вищенаведене, найближчим часом говорити, напевно, не доведеться. Поки хмельничани звикнуть та навчаться не тільки їздити по-новому, а й бути відповідальними за оплату проїзду, мине невідомо скільки часу. А поки що, як пишуть хмельничани,

Готівка пішла в кишені приватних перевізників, яких ніхто не контролює, які нікому не звітують, а гроші беруть. Як думаєте, це на користь громадському транспорту? Здається, скоро будуть говорити про банкрутство міського електротранспорту.

Наразі тролейбуси перевозять майже всіх лише пільговиків, а хто платив за проїзд, набивають кишені власників маршруток!!! Комусь це ж вигідно!!! Чому не можна наразі хто немає електронного квитка, оплатити проїзд готівкою в водіїв тролейбусів???!!!

Щодо оплати водіям, то – ідея звісно, непогана, проте за таких умов перехід на повністю безготівкову оплату проїзду ризикує затягнутися на роки, а водії можуть перетворитися на тих самих кондукторів, які обілечуватимуть пасажирів, котрі не купуватимуть ні е-квитків, ні разових талонів в терміналах.

Обмеження знімуть, як платити будемо?

Ще один момент, який залишається під питанням – оплата проїзду через валідатори в умовах, коли карантинні обмеження знімуть, і в години пік хмельницькі тролейбуси знову будуть заповнені вщент. Раніше, пробираючись крізь щільні ряди пасажирів, квитки продавали кондуктори. Тепер же, коли кондукторів немає, а валідаторів у кожному тролейбусі лише три, і вони здебільшого розташовані не біля дверей, як «відмічатимуть» свої е-квитки у них пасажири у переповнених тролейбусах, залишається тільки здогадуватися.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook