Новини
Новини від читача

Утрьох полюють на «зайця» контролерки хмельницьких тролейбусів

Сидиш собі тихенько в куточку тролейбуса. Ніжишся-куняєш під вранішнім сонечком, повертаючись з ринку «Під мостом» додому. Аж раптом… Заходять аж три контролерки. Й починають перевірку валідації. Щоправда, працювала із пристроєм із зчитування інформації лише одна контролерка. Інша – споглядала. Третя – спілкувалася з водієм.

Така картина «намалювалася» сьогодні після 7-ої ранку на маршруті «11а» в напрямку до «Катіону». На жаль чи на щастя, нікого вполювати не вдалося – зрання у вихідний по справах їхали лише пенсіонери, але запитання щодо наявності аж трьох контролерок виникли. То чи варто було відмовлятися від одного кондуктора, щоб працевлаштувати аж трьох людей?

Інше запитання порушили сусіди-пасажири тролейбуса. За їхніми словами, вони не знайшли в районі Інститутської-Тернопільської місця, де можна придбати проїзні документи. Не знаю, може, такі «точки» в цьому районі й є, але те, що їх важко знайти, – очевидний прорахунок організаторів перевезень. Ситуацію ще більш пригнітила відповідь контролерки на запитання пасажирки: «Я приїхала з села. Де мені шукати талончики?» «Їздіть пижиком», – почула у відповідь.

Те, що перехід на безготівковий розрахунок не достатньо підготовлений, поки на кожній зупинці не можна придбати квиток, – очевидно. Хоча, здається, розумний частковий вихід знайдено. Контролерка вказала на можливість сплатити за проїзд банківською карткою у водія. Щоправда, якщо картка має електронний чіп. Якщо така опція діятиме в усіх тролейбусах, то зніметься багато запитань.

А зараз повернемося до звільнення кондукторів і працевлаштування контролерів. Учора на маршруті «2а» працював, здається, якийсь водій-дублер або охоронець водія, або й навіть розпорядник тролейбуса. Його функції були не зрозумілі, бо стояв він біля кабіни та закликав тих, хто заходить, валідувати картки. Міг би й кондуктором підпрацьовувати – без діла ж катається.

Хоча справжня його роль проявилася на вулиці Героїв Майдану. Штурман! Біля будівлі СБУ він допоміг порадою водієві, як безпечно проїхати повз яму, яку комунальники видлубали дуже вчасно біля каналізаційного люку посеред вулиці. Те, що тролейбусу вдалося повз неї пролізти, – заслуга виключно «штурмана».

Перші дні роботи тролейбусів в режимі електронної оплати проїзду у Хмельницькому засвідчили, що принаймні дві проблеми є. Зайві люди на роботі замість звичних кондукторів і незручності з оплатою. Транспортникам є над чим попрацювати.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook