Новини
Суспільство

Обсяг субсидій на Хмельниччині зменшився в десятки разів

Пільги та безготівкові субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, електроенергії, палива минулого року становили на Поділлі 0,2% від сукупних ресурсів родин. Під сукупними ресурсами мається на увазі й оплата праці, й стипендії-пенсії-субсидії, й доходи від продажу сільгосппродукції – тобто всі готівкові та безготівкові кошти, що надходять до сімейної скарбниці. 

Найбільшою частка пільг-субсидій була п’ять років тому – в 2016-му, коли матеріальна допомога держави родинам сягнула майже десятої частини доходів – 9,9%. Ще тоді йшлося, що склалася вкрай небезпечна фінансова ситуація: левова частка громадян України залежала не від результатів своєї праці, а від подачок з боку держави. Відтоді частка «милостині» з бюджету неперервно зменшувалася: 7,4% в 2017-му, 3,9% в 2018-му, 1,2% – 2019-му.

Натомість за ці роки стрімко зростала частка зарплати в загальних доходах: з 38,8% в 2016-му до 53,5% торік. Воно й зрозуміло, бо за цей період зарплатня збільшилася в 2,5 раза з 4043 гривні в середньому в 2016-му до 9872 гривні минулоріч. Вартість же комуналки зростала повільнішими темпами. Практично на тому ж рівні залишилася частка  пенсій, стипендій, соціальних допомог, наданих готівкою. П’ять років тому ці виплати в сімейному бюджеті сягали 22,8%, минулого року – 22,3%, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook