Новини
Бізнес

Хмельницькі роботодавці здебільшого шукають молодих працівників

Не лише за навичками й досвідом, а й за віком – так роботодавці шукають фахівців у Хмельницькому. Нерідко вони відверто вказують вікові межі, інколи до вимог додають і стать. При пошуку працівників, які виконуватимуть фізичну роботу, логічне пояснення такій вибагливості ще можна знайти. Проте переважно вікові обмеження виглядають дивно. Та – головне – незаконно. Який він – ейджзим по-хмельницьки – про це далі.

Зі 100 проаналізованих вакансій на спеціалізованому порталі work.ua 18 містили інформацію про вимогу щодо віку. Більшість таких оголошень стосувалися пошуку фахівців торговельної царини, виробництва та сфери послуг. Нерідко поруч з даними про вік можна побачити й вимогу про те, що потрібен саме чоловік. Наприклад, такого працівника без шкідливих звичок віком до 45 років розшукують для прибирання аква-зони. На підприємстві “Атил-М” потребують охоронця віком до 55, а у “Сопрано” – помічника завідувача складом від 25 до 35 років.

Знову ж чоловіків без шкідливих звичок і неодмінно віком до 40 років потребують у “Клевер Продакшн Груп” для виконання обов’язків оператора на виробництві. А у гуртовій компанії “Радоніт” різноробочим бачать лише “хлопця від 18 до 45 років”.

Є й оголошення без зазначення статі, проте із надмірно суворими вимогами до віку працівника. Наприклад, у “Kilogramm.Sushi Project” розшукують керуючого рестораном, а у “HoReCa” менеджера з продажу лише до 30 років.

 Деякі роботодавці вказують у вимогах жіночу стать. Наприклад, компанія «Проф-Партнер», яка спеціалізується на оптовій і роздрібній торгівлі покрівельних і фасадних матеріалів, на посаду менеджера по роботі з клієнтами хоче жінку 25-45 років. А ФОП “Гронська Л. Ф.” продавцем-консультантом уявляє тільки “дівчину від 18 до 40 років”. Найсуворішими виявилися на льонокомбінаті “GOLDI“. У вимогах до керівника з регіонального розвитку тут зазначили жінку від 25 до 30 років. Представниця підприємства пані Анжела Іванівна телефоном таку вимогу підтвердила й уточнила, що це рішення саме керівництва. За наданим нею номером телефону не відповіли. Зарплату такій працівниці пропонують для Хмельницького вище від середньої – 25 тисяч гривень. Щоправда, у переліку обов’язків – близько 30 пунктів.

Нерідко про бажання співпрацювати саме з молодими роботодавці відкрито не повідомляють. Про це можна здогадатися хіба що з фраз про готовність взяти студента, які зустрічаються щонайменше у 20% промоніторених оголошень.

Якось я пішла на співбесіду в одну IT-компанію. Розмова минула добре, за всіма критеріями я ніби підходила. Здавалося, керівник задоволений. Але мені не перетелефонували. Потім я вже аналізувала, що не так, прокручуючи все перед очима. І несподівано згадала: всі працівники офісу були віком 20-27 років. Мені ж на той момент мало незабаром виповнитися 40. Звісно, я можу й помилятися щодо причин відмови. Але вікова прірва, що пролягала між мною й іншими, аж надто очевидна, – розповідає хмельничанка Наталія, яка шукала роботу декілька років тому.

Інша хмельничанка, викладачка за фахом 41-річна Ірина, порівнює ставлення до віку за кордоном і в Україні. Якщо у країнах Західної Європи типово зустріти навіть немолодих кур’єрів та офіціантів, то у нас після 40 для багатьох роботодавців людина стає майже невидимою.

У мене був момент, коли я шукала роботу за фахом. Всі приватні школи хотіли молодих викладачів. Така ж ситуація і з адміністраторами. Вважається, що у молодих рівень працездатності вищий і вигляд презентабельніший. Хоча помічала, що, наприклад, в італійських ресторанах працюють офіціанти віком 60 і старше. Вони вважаються суперпрофесіоналами, адже присвятили цій професії все життя. В центрі Мілана нас обслуговував чоловік, якому 68 років. Такого ставлення, такої постави я ніколи ніде не зустрічала. І в Італії, і в Німеччині мене сприймали, як молоду і дуже дивувалися, що в Україні через вік складно знайти гідну роботу. У нас не важливо, які в тебе заслуги, яка працездатність. Думаю, такий підхід зумовлений тим, що молоді у нас готові працювати за меншу зарплату. Вони не знають своїх прав і їх можна більше використовувати, – вважає Ірина.

Водночас серед 100 промоніторених оголошень про пошук працівників у двох роботодавці наголосили: вік для них неважливий. Один з таких роботодавців – “ПриватБанк”.

Усі кваліфіковані кандидати отримують рівні можливості під час відбору на вакантні посади незалежно від расової чи етнічної належності, статі, віку, сімейного стану та інвалідності, – зазначено на сайті.

До речі, забаганка щодо віку працівників офіційно незаконна. Згідно зі ст. 5 “Закону України про зайнятість населення”, роботодавцям забороняється висувати будь-які вимоги дискримінаційного характеру в оголошеннях (рекламі) про роботу та під час проведення добору працівників, а також вимагати від осіб, які шукають роботу, подання відомостей про особисте життя. Проте роботодавці цю норму відверто ігнорують.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook