Новини
Екологія

У Хмельницькому знову можуть зацвісти каштани (ФОТО)

Друге, а то й третє цвітіння каштанів на головній пішохідній вулиці Хмельницького для хмельничан вже давно перестало бути несподіванкою та аномалією. Близько десятка дерев у центрі міста вже не перший рік вражають містян цвітінням тоді, коли, здавалося б, дерева мають готуватися до зимового відпочинку. Схоже, викиданням цвіту тоді, коли його не має бути, дерева про щось сигналізують людям, особливо тим, які можуть їм допомогти. Проте поки що на допомогу деревам ніхто не поспішає.

Востаннє каштани на Проскурівській цвіли на початку вересня минулого року. В час, коли мало хто сподівається побачити білосніжні квітучі свічки на пожовклих деревах. Хмельничани потішилися, зробили кільканадцять фото, виставили їх у соцмережах і благополучно про те забули.

Наразі, в середині липня, вже з пів десятка каштанів у центрі міста знову стоять такі, ніби надворі глибока осінь: листя на них майже повністю посохле та червоне. На цьому тлі досить дивно виглядають молоді плоди каштанів, які лише готуються доспіти та впасти на землю. А ще подекуди можна побачити молоде зелене листя, поруч з яким, швидше за все, скоро може з’явитися і молодий каштановий цвіт.

За словами фахівців, повторні цвітіння дерев може викликати каштанова міль. Це може призвести до знищення дерев та зараження інших, здорових.

Тож якщо раптом наприкінці липня – на початку серпня раптом побачите квітучі каштани – не дивуйтеся. Дерева просто подають сигнал цвітом, що їм потрібна допомога.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook