Новини
Бізнес

Половину експорту з Хмельниччини складають зернові

Експорт подільських товарів у січні-травні становив 360,4 мільйона доларів, що на 45,8% більше, ніж за перших п’ять місяців торік. Імпорт зростав повільнішими темпами – на 29,5% до 233,9 мільйона доларів. Позитивне сальдо сягнуло 126,4 мільйона (минулоріч лише 66,6 мільйона). Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,54.

Найважливішим партнером області залишається ЄС: обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу збільшився на 39,5% та становив 166,2 мільйона доларів, або 46,1% від загального показника (до речі, з європейським імпортом ситуація схожа). Найвагоміші експортні поставки товарів серед країн-членів ЄС здійснювалися до Польщі – одна дев’ята загального обсягу. Також активно наші підприємці  вивозили продукція до Німеччини та Нідерландів.

Якщо ж говорити про окремі країни, то найбільше експортувалися товари до Китаю: на  81,4 мільйона, що становить майже чверть від усіх поставок. Також активно відбувалася торгівля з Туреччиною, Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, Білоруссю та Єгиптом.

Майже половина всього експорту – 170,2 мільйона – становили зернові культури. Причому експорт зернових порівняно з торішніми показниками зріс у півтора раза. Вивіз молока та молочних продуктів, яєць птиці, натурального меду зріс на третину; майже вдвічі – жирів та олій.

Імпорт товарів з країн Європейського Союзу, як вже йшлося, також досяг майже половини від загального обсягу – 109,2 мільйона. Серед країн ЄС найвагоміші імпортні надходження товарів здійснювалися з Німеччини та Польщі (12,6% та 11,5% відповідно). Проте найбільшим імпортером залишився Китай – завезено товарів на 33,2 мільйона або 14,2% від загального обсягу.

Хмельниччина торгувала зі 113 країнами світу, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook