Новини
Інфраструктура

Хмельничанам пояснили, чому у громадському транспорті не буде кондиціонерів

Потерпаючи від спеки, чи не найбільше прагнуть хмельничани комфортного проїзду у громадському транспорті. Якщо від високої температури вдома або на вулиці ще можна врятуватися, то поїздки у міських автобусах, маршрутках та тролейбусах перетворюються на пекло. Проте, як зазначають в управлінні транспорту та зв’язку, побачать хмельничани у громадському транспорті кондиціонери ще не скоро. Або й взагалі ніколи.

Днями журналісти одного з місцевих видань вирішили перевірити, в яких умовах їздять у транспорті хмельничани. Для цього, взявши термометр, проїхалися у маршрутці, автобусі та тролейбусах – старого та нового зразка. Кондиціонери, як виявилося, у тролейбусах таки є, проте – лише у кабіні водіїв, та й то – лише у нових тролейбусах. До слова, не всі водії ними користуються, кажуть, з ними працювати ще важче.

Що до пасажирів, то у них вибору немає взагалі. Рятують лише відкриті люки (якщо пощастить) та вікна. Щоправда, судячи з фото, які викладають у соцмережах хмельничани, іноді у маршрутках можна зустріти таке:

Іноді рятують відкриті передні двері у великогабаритному транспорті. Здебільшого ж, як показав експеримент журналістів, температура повітря у тролейбусах, маршрутках та автобусах – така ж, як і “за бортом”, а подекуди навіть вища. Тому щоразу, коли йдеться про поїздки у міському громадському транспорті у спеку, розмови зводяться до одного – люди хочуть кондиціонерів. І навіть готові платити за поїздки в такому транспорті дорожче.

Неефективно та нерентабельно

У виконкомі Хмельницької міськради пояснили: змусити перевізників обладнати транспорт кондиціонерами на рівні місцевої влади не можуть, оскільки це не передбачено законодавством. Крім того, зазначили: кондиціонери ефективні лише тоді, коли працюють довгий час в закритому приміщенні або, як варіант, салоні транспортного засобу. В умовах Хмельницького, де відстань між зупинками становить від 400 до 800 метрів, робота кондиціонера полягатиме в тому, щоб гріти повітря на вулиці.

Як тільки температура в салоні після посадки/висадки пасажирів нормалізується, на наступній зупинці двері знову відчиняються і щойно охолоджене повітря виходить назовні. В спекотну погоду пасажири, не відчуваючи бажаного охолодження повітря, відкривають вікна. При цьому об’єм теплого повітря в салоні транспортного засобу знову збільшується, що призводить до неефективної роботи кондиціонера та збільшенню енерговитрат, — йшлося у проєкті рішення виконкому у відповідь на петицію, в якій хмельничани просили купувати і випускати на маршрути транспорт, обладнаний системами кондиціонування та опалення, а перевізників – зобов’язати обладнати свій приватний транспорт такими ж системами.

Крім того, як зазначив у коментарі сайту ВСІМ начальник управління транспорту та зв’язку міськради Сергій Шепурев, встановлювати кондиціонери у транспорті – задоволення не з дешевих. І хоч, нагадаємо, хмельничани готові платити дорожче за комфорт під час поїздок, та неефективність роботи кондиціонерів у транспорті навряд чи спонукає перевізників до модернізації своїх транспортних одиниць.

Схоже, залишається тішитися хоча б тим, що через карантинні обмеження транспорт у Хмельницькому перевозить лише сидячих пасажирів. Звісно, таке собі втішання, але якщо уявити поїздки у переповнених тролейбусах при 30-40 градусах, то спадає на думку, що замість кондукторів тролейбуси, до прикладу, довелося би укомплектовувати штатними медпрацівниками, які би надавали допомогу пасажирам, що вчаділи від задухи, не чекаючи приїзду швидкої.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook