Новини
Суспільство

Надлишкова смертність на Хмельниччині перевищила 2 тисячі осіб

Протягом січня-травня в області померли 10,3 тисячі осіб, що на понад дві тисячі перевищує минулорічний показник перших п’яти місяців – 8,1. Збільшення смертності на 27,2%, здається, доволі тривожний демографічний симптом. Протягом першого кварталу мали тисячу «зайвих» смертей! Тепер ще тисяча, але за два місяці.

На тлі стрімкого зростання смертності триває зменшення народжуваності. За 5 місяців з’явився на світ 3491 малюк проти 3920 немовлят минулоріч. Отже, якщо торік помирало приблизно вдвічі більше, ніж народжувалося, то цьогоріч цей небезпечний показник підскочив до трьох.

Внаслідок прискорення негативних демографічних процесів за січень-травень подолян поменшало природним чином на 6809 людину, торік – на 4180. Тобто скорочення чисельності подолян пришвидшилося в понад 1,6 раза. Якщо врахувати міграційні процеси, то співвідношення буде ще гіршим, бо торік обласний міграційний приріст становив 275 осіб, а нині зменшився до 211.

Велика від’ємна різниця між померлими та народженими пришвидшує скорочення населення Поділля. Чисельність наявного населення в області, за оцінкою, на 1 травня становила 1,237 мільйона осіб, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області. Торік на цю дату нас було 1,251 мільйона громадян.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook