Новини
Дозвілля

На Хмельниччині з’явиться новий пішохідний культурний маршрут

Проєкт «Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова» реалізує Барська міська рада у партнерстві з Вінницькою міською радою, а також територіальними громадами Вінницької та Хмельницької областей. Пішохідний маршрут поки що працює в тестовому режимі, проте всі охочі вже можуть випробувати його. Від завтра Camino Podolico виходить на наступний рівень реалізації.

Проєкт започатковує створення в Україні першого повноцінного українського пішохідного маршруту за моделлю Шляху святого Якова (Camino de Santiago), який поєднає Вінницю та Кам’янець-Подільський історичною дорогою через Бар. Тривалість маршруту Camino Podolico – понад 250 кілометрів. Розрахований він на 12-14 діб. Рухаючись по маршруту туристи-пішоходи відвідають мальовничі та багаті на спадщину населені пункти Поділля: Вінниця – Селище – Гнівань – Демидівка – Браїлів – Жмеринка – Северинівка – Бар – Ялтушків – Віньківці – Зіньків – Маліївці – Дунаївці – Маків – Кам’янець-Подільський.

Унікальність Подільського шляху святого Якова полягає в тому, що в Україні формат пішохідного культурно-пізнавального туризму ще не був системно впроваджений, і досвід Camino Podolico може стати цінним для різних регіонів України. Ініціатори мають намір продовжити в майбутньому шлях до кордону з Європейським Союзом, аби приєднатися до Європейської федерації Шляхів святого Якова – першого сертифікованого культурного маршруту Ради Європи.

Такий туризм може бути вигідний не лише мандрівникам, а й місцевим, покращуючи економіку у громаді та спонукаючи туристів залишатися на ночівлю. Історичних пам’яток, цікавих туристичних об’єктів та музеїв також є багато протягом усього маршруту, це помічають наші мандрівники, які вже неодноразово казали, що навіть не очікували такої концентрації цікавинок на Поділлі: це і палаци, і прекрасні храми й монастирі, і залишки фортець з мальовничими панорамами. Саме тому нам важливо промотувати наш історичний регіон у рамках Подільського шляху святого Якова як великого культурного маршруту, – прокоментував під час презентації проєкту барський міський голова Володимир Саволюк.

Наразі проєкт лише запускається, але у тестовому режимі мандрівникам вже доступні онлайн довідник та трекінг. За цими матеріалами перші проходження здійснили люди, які мають досвід паломництва оригінальним Camino de Santiago та зацікавилися новим для України форматом. Мандрівники на особистому досвіді випробовують розроблений шлях та місця для ночівлі у громадах. Вони діляться своїми враженнями у соцмережах з хештегом #CaminoPodolico, часто розповідають про те, де провели свій нічліг, якими стежками проходили та з ким змогли познайомитися з місцевих.

Восени цього року в рамках проєкту представлять детальний путівник, мапу і сайт маршруту, які міститимуть усю необхідну та перевірену інформацію про інфраструктуру та місця Camino Podolico. Важливою складовою маршруту стане маркування дороги та наявність інформаційних вказівників і стендів, що полегшуватимуть навігацію для пілігримів.

З 24 липня Camino Podolico виходить на наступний рівень реалізації. Усі охочі пройти маршрут зможуть отримати і зареєструвати паспорти пілігрима у Вінниці (в Костелі Пресвятої Діви Марії Ангельської) чи Бару (в Барській публічній бібліотеці та Костелі святої Анни). Мандрівникам, що будуть йти шляхом, у відповідно зазначених місцях будуть ставити печатки у паспорт. У більшості випадків це будуть робити у храмах, культурних установах та місцях ночівлі.

У містах Бар і Кам’янець-Подільський подорожуючим, що пройдуть маршрут пішки і назбирають у свій паспорт відповідну кількість печаток без переривання мандрівки, видаватимуть сертифікат про проходження маршруту. Для велосипедистів сертифікат видаватимуть лише у Кам’янці-Подільському за проходження всього маршруту без перерв. Також власники паспортів зможуть у день прибуття відвідати низку міських музеїв Кам’янця-Подільського безплатно.

Проєкт «Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова» реалізується в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ) та Державного агентства розвитку туризму України.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook