Новини
Події

На Хмельницькій АЕС обговорили питання будівництва 3 та 4 енергоблоків

Сьогодні, 23 липня, Хмельницьку АЕС з робочим візитом відвідав т. в. о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін. У рамках візиту керівник енергокомпанії побував на блочному щиті управління, машинному відділенні першого енергоблока, будівельному майданчику 3 та 4 енергоблоків та об’єкті нового будівництва комплексу переробки радіоактивних відходів (КПРВ).

Вперше на території будівельного майданчика 3-го енергоблока відбулася нарада щодо стану реалізації інвестиційного проєкту будівництва енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС.

Про стан справ щодо будівництва 3-го та 4-го енергоблоків доповів генеральний директор «Атомпроектінжиніринг» Микола Божко. Він розповів про завершення процесу транскордонних консультацій за проєктом будівництва енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької АЕС відповідно до Конвенції Еспо. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, у зоні відповідальності якого знаходиться це питання, поінформувало Польщу, Республіку Білорусь, Австрію, Молдову, Румунію, які підтвердили закінчення консультацій. На завершальній стадії  транскордонні консультації з Словаччиною та Угорщиною. Також прозвітував Микола Божко про виконання передпроєктних робіт з комплексних інженерних вишукувань для стадії «проєкт будівництва», відновлення об’єктів будівельно-монтажної бази, розгляд варіантів з використання сучасних важкопідйомних механізмів для добудови реакторних відділень.

За словами т. в. о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, тільки після отримання та погодження висновку щодо результатів оцінки впливу на довкілля, Енергоатом подасть на розгляд  парламенту відповідний Закон щодо будівництва енергоблоків 3 та 4 ХАЕС.

«Після того, як буде прийнято Закон, ми будемо рухатися дуже швидко, тому ми повинні бути готові до нових кроків, – підкреслив керівник Енергоатома.

Ознайомився Петро Котін і зі станом будівельних робіт на Комплексі переробки радіоактивних відходів. Наразі, завершено демонтаж існуючих конструкцій, розпочато бетонні роботи з влаштування фундаментної монолітної плити, триває процес виготовлення і постачання основного обладнання. Початок дослідної експлуатації КПРВ заплановано на травень 2023 р.

Під час наради  приємною несподіванкою для п’ятьох військовослужбовців в/ч 3043 з охорони Хмельницької АЕС Національної гвардії України (серед яких – учасник антитерористичної операції на сході держави) стало вручення  сертифікатів на житло.

За матеріалами ІЦ ВП Хмельницька АЕС

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook