Новини
Хмельницька міська

У Хмельницькому перепишуть Статут міста

Розробкою Статуту Хмельницької територіальної громади займатиметься “Рада Реформ Хмельниччини”. Цей документ має стати дороговказом у розвитку міста та шести приєднаних до нього старостинських округів.

Нагадаємо, що восени 2020 року до Хмельницької територіальної громади увійшло 24 населені пункти та місто Хмельницький. І Статут, нову редакцію якого затвердили у 2017 році, фактично втратив свою актуальність, адже його норми не враховують потреб, інтересів, історичних, культурних та соціальноекономічних особливостей усіх населених пунктів, що приєднались.

Тож розробляти новий Статут Хмельницької територіальної громади взялася коаліція громадських організацій “Рада Реформ Хмельниччини”. За основу взяли діючий документ, прийнятий у 1997 році та доопрацьований у 2017-му. Його хочуть переформатувати та зробити актуальним для 24 сіл, приєднаних торік.

Коли ми говоримо про те, наскільки він потрібен і для чого він потрібен, то треба розуміти, що це є певний нормативний акт, документ, за яким функціонують і діють не тільки чиновники, а й всі жителі міста, – пояснює співголова Ради Реформ Хмельниччини Людмила Казімірова.

Упродовж двох місяців команда експертів вивчала галузеві закони. А щоб краще зрозуміти потреби мешканців старостинських округів, з ними проводили зустрічі.

Члени робочої групи, які працюють над документом, в першу чергу, хочуть змінити не його назву, а суть.

У вас були сільські ради, тепер їх немає. Фактично один староста представляє велику кількість громадян. Тому треба обов’язково включити главу про повноваження старост. На мій погляд, там має бути передбачена максимальна кількість послуг, які вони можуть та мають надавати, – прокоментував регіональний експерт проєкту Володимир Швець.

Для розробки Статуту Хмельницької територіальної громади створять робочу групу. До неї увійдуть старости, містяни та жителі сіл, а також депутати.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook