Новини
Афіша

У хмельницькому музеї відтворять унікальний вітраж

29 липня хмельничан та гостей міста запрошують на презентацію інтерактивного пазлу за мотивами культового вітражу створеного українськими митцями-шістдесятниками.

Відвідувачі Хмельницького обласного художнього музею вже від наступного четверга матимуть можливість «скласти» вітражний твір «ШЕВЧЕНКО. МАТИ» створений 1964 року до 150-річчя Тараса Шевченка у вестибюлі Червоного корпусу Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

Даний вітраж, з кольорового скла та свинцю, на замовлення ректорату університету, створили легенди українського мистецтва періоду шістдесятництва: Алла Горська, Опанас Заливаха, Галина Зубченко, Галина Севрук, Людмила Семикіна.

Проте, даний витвір проіснував всього добу – його було брутально знищено на наступний день після його завершення,через побоювання керівництва закладу бути обвинуваченими у націоналізмі. Світлину ж вітража було надруковано 1965 року у варшавському журналі «Український календар» (Українське суспільно-культурне товариство).

Свідком тих трагічних для українського мистецтва подій була племінниця класика української літератури Михайла Коцюбинського, літературознавиця, письменниця, перекладачка, кандидат філологічних наук, лауреатка Національної премії імені Т.Шевченка, шістдесятниця Михайлина Коцюбинська (1931-2011 рр.):

«Вітраж у вестибюлі сяє у всьому блиску: все закінчено, все підсвічено. Враження колосальне. Замислений і гнівний Шевченко готовий боронити жінку, Україну, що припала до нього, шукаючи захисту. Настрій і символічний підтекст самозрозумілі. Та вони не нав’язані публіцистично, а художньо виплекані, гранично експресивні. Тут весь творчий колектив – втомлені, по-робочому замурзані, але щасливі. Вже згодом я усвідомила, що мені, мабуть, судилося бути чи не єдиним стороннім глядачем, який бачив готовий вітраж… Назавтра приходжу у призначений час. Та замість урочистої церемонії потрапляю на похорон. На підлозі лежать уламки пошматованого вітража. Що тут відбулося? Якесь варварське побоїще? Саме так. І головний погромщик – ректор університету Швець. Сам власноручно, не дочекавшись висновків комісії, якимось молотком трощив ідеологічно шкідливий вітраж. Кинувся на нього, як на особистого ворога. Чому мати-Україна така сумна? Який «суд», яку «кару» і на кого накликає Тарас? І взагалі, чому це Україна за гратами?.. Глядачі обурені вандалізмом. Семикіна в сльозах. Заливаха блідий. А Алла закам’яніла. Стоїть нерухомо, ні слова, ні звука… Через кілька днів у Спілці художників обговорення вітража. Предмет обговорення лежить на підлозі складений з уламків. Лежить те, що колись було твором мистецтва, який дихав, промовляв, світився. Лежить труп вітража. А промовці ще й обговорюють щось, знаходять якісь – більші чи менші – хиби, прорахунки, ідеологічні зриви. А мені хочеться крикнути: «Схаменіться! Будьте людьми!»

Відкриття інтерактивної репродукції відбудеться о 17.00 у художньому музеї, в рамках вернісажу виставки «ОПАНАС ЗАЛИВАХА. ГРОМАДЯНСЬКИЙ ІНСТИНКТ».

За словами музейників ХОХМ, на відкриття завітають: донька художника Опанаса Заливахи – Ярина Заливаха, директор музею Мистецтв Прикарпаття Василь Романець, вчений секретар музею Мистецтв Прикарпаття Тетяна Маник (Івано-Франківськ).

Нагадаємо, що на Хмельниччині шукали локації для зйомок патріотичного кіно.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook