Новини
Екологія

Унікальні орхідеї розквітли на Хмельниччині

Спекотні дні сприяли цвітінню рідкісних рослин у Національному природному парку «Мале Полісся».

Сам парк розташований на території Ізяславського та Славутського районі та є одним із наймолодших в Україні.

НПП «Мале Полісся» був створений улітку 2013 року для збереження цінних природних комплексів та історико-культурних об’єктів східної частини Малого Полісся, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне й оздоровче значення.

На сьогодні територія парку має значні лісові масиви, водно-болотні угіддя й долини річок Горинь, Вілія, Гнилий Ріг.

Як зазначають працівники парку, друга половина липня – час квітування орхідей – коручок. Тож, в межах парку активно квітнуть коручка чемерникоподібна, коручка болотна та коручка темно-червона:

“Усі ці рослини представники родини Орхідних (Orchidaceae) та занесені до Червоної книги України, а також до Додатку ІІ Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).

На території Національного природного парку «Мале Полісся» зростає 7 видів, як лісових, так і болотних і лучних орхідей: гніздівка звичайна, зозульки м’ясочервоні, зозульки плямисті, коручка болотна, коручка чемерникоподібна, коручка темно-червона, а також любка дволиста.

Науковці зауважують, що ці рослини досить стійкі до антропогенного навантаження, але на скорочення їхньої чисельності можуть впливати зміна середовища та безпосереднє знищення заради букетів.”

Саме тому, для забезпечення стабільності стану популяцій цих рідкісних рослин, працівниками відділу науки, відділу державної охорони ПЗФ та державної лісової охорони парку систематично проводиться моніторинг та здійснюється комплекс всіх необхідних природоохоронних заходів.

Нагадуємо, що за кілька днів у хмельницькому музеї відтворять унікальний вітраж.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook