Новини
Інфраструктура

Хмельничани скаржаться на гучномовці біля світлофорів

У Департамент інфраструктури міста Хмельницького мешканці обласного центру поскаржилися на те, що встановлені біля світлофорних об’єктів гучномовці “глушать” систему звукових сповіщень, яка допомагає людям з вадами зору переходити дорогу. Крім того, нарікають містяни й на те, що надто гучна реклама з таких пристроїв не дає спокою мешканцям будинків, розташованих біля перехресть.

Допис-запитання поставив у групі Департаменту інфраструктури міста хмельничанин Віктор Заграй.

«Цікава» ситуація. Пішохідний перехід біля зупинки “Олімпійська”, він облаштований для сліпих звуковим сповіщенням, але його не чути, бо волання реклами з гучномовців набагато гучніше. Це так задумано? І взагалі, на мою думку, розміщення подібних «джерел шуму» біля перехресть, переходів тощо є небезпечним, адже відволікає увагу, – написав чоловік.

На допис хмельничанина у Департаменті відреагували, зазначивши: “щодо зауважень до звукової реклами, то про це інформовано комунальне підприємство “Електротранс”, яке свого часу уклало договір на встановлення таких пристроїв”.

На думку хмельничан, поблизу пішохідних переходів, особливо там, де є системи спецсповіщення для людей з обмеженими можливостями, подібних гучномовців не має бути.

На подібних світлофорах взагалі не повинно бути більше ніяких оповіщень. З нашими водіями зряча людина на переході може потрапити під машину,

Невже прибуток окремих осіб у такий «неЄвропейський спосіб» важливіше безпеки пішоходів? Я вже мовчу про «естетичну» сторону таких «мовних пристроїв» розтиканих по місту.

Поскаржилися хмельничани на гучномовці і в інших мікрорайонах міста.

Таке саме на зупинці біля “Юності”. Стоїш перед пішохідним, а воно як починає волати, аж підскакуєш. А там жвавий і небезпечний перехід, та ще й без кишені зупинка.

А на перехресті Зарічанської і Свободи вчепили ці мовні пристрої, тепер в будинку по Свободи 13а жити неможливо. Той пристрій так верещить з ранку до ночі, що в квартирі можна збожеволіти.

На думку інших хмельничан, звук на перехрестях, де встановлені гучномовці, відповідає нормам. І уточнюють, що вдень вона має становити 55 децибелів, вночі – 45. Чи вимірював хтось рівень шуму на вказаних хмельничанами, як проблемні, ділянках, невідомо. Проте, зауважують містяни, “є різниця між шумом від двигунів авто і «паралельним» голосом гучномовця і пристрою сповіщення для сліпих. Тут навіть не в децибелах справа”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook