Новини
Інфраструктура

Хмельницька АЕС генерує третину промислового виробництва області

Обсяг реалізованої промислової продукції у Хмельницькій області за перше півріччя становив 25,6 мільярда гривень. Для порівняння нагадаємо, що у 2020-му в першому півріччі виробничники краю продали товарів на 21,9 мільярда гривень (дані за цінами відповідного періоду).

У сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря вироблено продукції на суму 9,1 мільярда гривень або 35,7% від загального виробництва продукції краю в січні-червні 2021-го. Фактично Хмельницька атомна електростанція забезпечила третину промвиробнитва області.

В минулі роки частка ХАЕС була дещо меншою. Це, звісно, не свідчить про нарощування станцією виробництва електрики. Маючи фіксовану потужність у 2 гігавати, атомна не здатна суттєво змінювати відпуск електроенергії. Між тим, торік частка підприємств з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря становила в загальному обсязі виробництва – 31,5%, позаторік – 27,6%.

Зрозуміло, що це свідчить про випереджаюче зростання вартості електрики. Чому вона стрибає в ціні такими темпами – питання до можновладців.

Виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів посіло друге місце за обсягами – 5,3 мільярда гривень або 20,8% від загального промвиробництва. Причому, не зважаючи на інфляцію, в 2020-му за перше півріччя харчовики виготовили продукції більше не тільки в кількісному, а й у грошовому еквіваленті – на 5,9 мільярда (понад чверть від загального виробництва області.

На третій сходинці – виробництво ґумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції: 4,4 мільярда гривень або 17,3% у першому півріччі поточного року, зазначили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook