Новини
Інфраструктура

Хмельницьку толкучку і далі затоплюватиме під час злив, – заступник міського голови

Підтоплені торговельні ряди, де вода підступає впритул до кіосків. Так після рясних дощів виглядає один з найбільших речових  ринків України – у Хмельницькому. Проблема існує понад 20 років та не зникла навіть після ремонту однієї з найпроблемніших вуличних локацій – дороги на вулиці Геологів.  Після зливи 4 серпня ринок теж постраждав. Підприємці скаржилися на підтоплення контейнерів та псування товару.

Хмельницький речовий ринок – територія між житловою забудовою та річкою Плоскою площею майже 20 гектарів, на якій розташовані  24 окремі ринки. Щорічне підтоплення цієї території пов’язане із її розташуванням у низині. Потоки мчать сюди з боку житлової забудови вулиць Інститутської  та Хотовицького. Проблема поглиблюється також у зв’язку зі збільшенням освоєння територій.

“Колись вся вода з Південно-Західного мікрорайону потрапляла в ту зону, яка тоді була облаштована водовідвідними каналами й озерцями. Через них вода дренувалася, фільтрувалася, а надлишок потрапляв у річку Плоску. Коли будували базар, люди натомість поставили трубу діаметром 80 сантиметрів з розрахунку “нехай так буде”. І вся ця вода тепер вилітає на ринки і їх затоплює. Тому що замість зеленої зони й озера зробили базар”, – вважає заступник міського голови Василь Новачок.

Колись проблемна вулиця Геологів – у комунальній  власності, натомість підземними комунікаціями ринків опікуються їхні власники та орендарі. Тому ремонт покриття та розширення дощеприймачів на шляху – лише часткове розв’язання проблеми.

Прямий вплив на підтоплення має система водовідведення на ринку, збудована колись без дотримання державних будівельних  норм. Ще одна причина – комунікації  частково зруйновані та замулені. А  повноцінного  промивання, яким має займатися керівництво ринків, мережі не бачили роками.

Процес очищення передбачає промивання не лише дощеприймальних колодязів, а й всієї мережі труб, а це вартує десятки тисяч гривень. Мережі  можуть потребувати й повної заміни з ймовірним тимчасовим  перенесенням торгових крамниць. Проте до таких радикальних заходів на ринках, вірогідно, не готові.

За словами Василя Новачка, ситуацію можна частково поліпшити. А саме – облаштувати для стоку дощової води простір під залізничною колією, звідти вона потраплятиме річку Плоску. Але це, на думку посадовця, все одно не вирішить питання таких злив, як 4 серпня.

“Базар і далі буде топити. Під час невеликих дощів, якщо ми здійснимо модернізацію зливової системи, вона буде витримувати. Але не під час сильної зливи. І це директори ринків прекрасно розуміють. Але не знаю, чому вони того не розуміли, коли виконували роботи з будівництва там”, – зазначив Василь Новачок.   

Нагадаємо, 4 серпня в Хмельницькому пройшли три потужні зливи. Тоді постраждали і підвали багатоповерхівок, і приватні садиби. В деяких місцях на автошляхах тріснуло асфальтове покриття. Окрім того, зупинився громадський транспорт, неможливо було пересуватися навіть тротуарами – вони перетворилися на ріки, що несли пісок та сміття.

Негативно впливає на ситуацію під час злив у населених пунктах і тотальна безконтрольна забудова та асфальтизація. Ймовірно, у Хмельницькому поки ще не дозріли до розуміння необхідності втілення концепції “місто-губка”. Вона, зокрема, передбачає облаштування на дахах багатоповерхівок покриття з моху, зелених парковок та заборону забудови пойми річок.

“Кожен квадратик зеленої зони забирає частинку води. І чим менше цих клаптів, тим більше води потім потрапляє в річку. Переконаний, що зона біля Південного Бугу не повинна була забудовуватися взагалі. Але від мене залежить мало. Це депутати міської ради голосують за продаж чи виставлення на оренду тих чи інших земельних ділянок. Якщо говорити про заплаву Південного Бугу, то її переважно віддали в оренду у 2014-2-15 роках”,підсумував Василь Новачок.  

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook