Новини
Здоров’я

Керівник шепетівського Центру ПМСД анонсував обмеження для невакцинованих пацієнтів

Про намір не приймати пацієнтів без щеплень від COVID-19  заявив керівник Шепетівського центру первинної медико-санітарної допомоги Андрій Нечипорук. У своєму дописі на Фейсбук посадовець написав: невакцинованим громадянам надаватиметься, в разі потреби, лише невідкладна допомога. А от на отримання довідок, обхідних листів, лікарняних, направлень, пільгових рецептів в установі, яку він очолює, такі люди можуть не розраховувати.

Андрій Нечипорук запевняє: щодо необхідності вакцинації від COVID-19 є всі відповідні накази. На які саме нормативні акти посилається, чиновник не уточнив.

У більшості  коментарів користувачі соцмережі висловили обурення такою позицією медичного посадовця. Навіть обіцяли звернутися за допомогою до юристів.  

Натомість посадовця підтримали деякі медики. Зокрема, з Чернівців та  Чернігова.

Вже незабаром Андрій Нечипорук відредагував перший варіант допису, видаливши вислів “Ми просто не будемо приймати пацієнтів без щеплень проти COVID-19”.

Законодавство, яке регламентує обов’язковість щеплень, суперечливе. З одного боку, Європейський суд із прав людини постановив, що обов’язкова вакцинація законна та може бути необхідною в демократичних суспільствах. З іншого – є низка нормативних актів, які визначають вакцинацію як добровільну процедуру.

Відповідно до частини 2 статті 28 Конституції України жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам. Право на повагу до приватного життя та свободу думки закріплено статтями 8 та 9 Конвенції “Про захист прав людини і основоположних свобод” і надає право відмови від вакцинації. Стаття 28 Цивільного кодексу України передбачає: медичні, наукові та інші досліди можуть провадитися лише щодо повнолітньої дієздатної фізичної особи за її вільною згодою. Ніхто не має права змушувати людину вакцинуватись. Але цілком справедливо вимагати, щоб роботу, яка передбачає контакт з великою кількістю людей, виконували вакциновані співробітники, – пояснює юристка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Руслана Матущак.

У резолюції 2361 (2021) від 27 січня 2021 р. “Вакцини проти COVID-19: етичні, правові та практичні міркування”, зокрема, йдеться про необхідність:

  • забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації через відсутність вакцинації;
  • інформувати громадян про те, що вакцинація не обов’язкова, і що ніхто не може зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для її проходження

Прокоментував позицію керівника Шепетівського центру первинної медико-санітарної допомоги Андрія Нечипорука й епідеміолог Олексій Галімський.

Є наукові дані, що щепленні можуть як хворіти на COVID-19, так і переносити інфекцію безсимптомно. Відтак твердження про більшу небезпеку нещеплених безпідставні. В лікувальному закладі має бути забезпечений протиепідемічний режим, що унеможливлює інфікування співробітників і відвідувачів. Дискримінація громадян за ознакою щепленості не входить до заходів такого режиму. Нормативних актів, які регламентують обов’язок громадян щеплюватись від COVID-19, в природі не існує, – зазначив Олексій Галімський.

Також епідеміолог додав: в цьому випадку є необхідність з’ясувати, чи нема в такій позиції посадовця ознак кримінальних правопорушень. Зокрема, визначених ст. 161  “Порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”, ст. 139 “Ненадання допомоги хворому медичним працівником” та ст.  364 “Зловживання владою або службовим становищем” Кримінального кодексу України.

Всім пацієнтам, яким буде відмовлено у наданні послуг, доцільно звернутися зі скаргою до НСЗУ за телефоном 16-77 або до Західного міжрегіонального департаменту (Львівська обл., Тернопільська обл., Хмельницька обл., Чернівецька обл., Івано-Франківська обл., Закарпатська обл., Рівненська обл., Волинська обл.) за номером: 0 (32) 259-30-18, зазначив Олексій Галімський.

Нагадаємо, вчора на своїй сторінці у Фейсбук Хмельницький міський голова повідомив, що пройшов повний курс вакцинації від COVID-19 та отримав відповідний сертифікат.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook