Новини
Інфраструктура

Хмельницький за рік втрачає води на понад 80 мільйонів гривень

Реалізація води населенню, промисловим і комунально-побутовим підприємствам, бюджетним споживачам Хмельницького торік становила 12,466 мільйона кубічних метрів. Між тим, «підйом води» склав 18,997 мільйона кубів. Тобто втрати води в обласному центрі перевищили 6,5 мільйона кубометрів.

Як йдеться в офіційній відповіді міського комунального підприємства «Хмельницькводоканал» на інформаційний запит, «нормативні втрати питної води затверджені на рівні 33,6%. Фактичні втрати води у 2020 році склали 34,38% через велику частку аварійних і зношених мереж водопостачання, які складають 47% загальної протяжності мереж». Як бачимо, в місті «загубили» води навіть трішки більше «норми».

Що ж це за нормативні втрати, котрі дозволять третині води, що постачається місту, розчинятися на шляху до споживачів? Вони регулюються наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25.06.2014, затверджені рішенням виконкому Хмельницької міськради від 26.01.2017, погоджені Держводагентством… та іншою бюрократією.

Тобто купа офіційних структур вирішила: споживачі мають сплачувати за третину води, що кудись зникла. Взагалі нормативні втрати – цікава річ. Якщо в мене вдома зникає дві сосиски щоранку, зрозуміло – снідав. Якщо десять, теж можна пояснити: холостякував, цілий день харчувався лише сосисками. Але якщо 50 сосисок якось «розчинилися» в холодильнику, – це нормативні втрати…

6,5 мільйона кубометрів, що «губить» «Хмельницькводоканал», – це шалений обсяг, який важко собі навіть уявити. Але спробуємо. Якщо на нашому центральному майдані Незалежності викопати басейн 100 на 100 метрів (мабуть, поміститься там), то його глибина сягнула б… 650 метрів. Стільки за нашими підрахунками води втрачає водоканал! Можна розглянути й простішу ситуацію: з Чернелівки піднято 19 мільйонів кубів, втрачено – 6,5 мільйона, тобто фактично 125 днів на рік можна було б просто відкрити всі засувки-клапани-вентилі на магістральній трубі та виливати воду на поля. Невже ця кількість «просочилася» через 47% аварійних та зношених труб?

 На яку суму втрачаємо води? Скажімо, тариф для населення в Хмельницькому – 13,14 гривні за куб. Втрата 6,5 мільйона кубів за цим тарифом становить у грошах 85 мільйонів! І за ці втрати хтось же платить. Чи не ми?

Коли наступного разу міська влада надумає затверджувати нормативні втрати, то нехай уявить цей басейн перед своїми вікнами та задумається, чи можна фізично «загубити» стільки води. І де ж вона втрачається.

Окрім того, перед черговими планами щодо підняття тарифів для містян нехай чиновники теж подумають: а може, варто розібратися з цими бюрократичними нормативними втратами. Якщо з’ясувати, де поділася вода на майже сотню мільйонів гривень, то, ймовірно, й тариф не варто чіпати.

Стокове зображення від Depositphotos 

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook