Новини
Культура

Виставу в рамках проєкту “Оголені” покажуть у Хмельницькому

В Хмельницькому вже понад пів року втілюють проєкт “Оголені”, мета якого – повернути фасадам старовинних будинків первісний вигляд. Для цього від них має “відвалитися” усе зайве – реклама, неналежно оформлені вивіски, добудови. В межах проєкту у міському будинку культури покажуть виставу “Проскурів, цегла і любов”.

Проєкт “Оголені” – секторальний. До нього залучена і Агенція розвитку міста, і управління культури, і управління архітектури, і театр. Ідея вистави – думки містян, зібрані на вулицях міста на основі інтерв’ю. Що вони думають про Хмельницький, Проскурівську, про ці будівлі? А завдання режисера, як ось цей набір інтерв’ю перевести у виставу, – коментує директорка Агенції розвитку Хмельницького Леся Герасимчук.  

Режисер вистави – Дмитро Гусаков. Ролі виконують актори Народного аматорського театру «Дзеркало». Документальні інтерв’ю, які лягли в основу дійства, взяли у представників різних професій: економіста, мисткині програміста, працівника кладовища.

Виставу покажуть у неділю, 29 серпня. Початок – о 18.00.

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Ця організація спонсорує  інформаційну підтримку, створення 3D-моделі вулиці Проскурівської.  Співфінансування з міського бюджету – 30 тисяч гривень на розробку мобільних додатків.

Назва “Оголені” – такий піар-хід для привернення уваги. Оголені  – ті, якими вони з’явилися на світ, якими їх створив архітектор. Це діалог влади,  громадськості та бізнесу. Щоб вони нас почули і взяли відповідальність за те, що будівлі, які у них у власності чи в оренді, розташовані на центральній вулиці міста (ред. – Проскурівській). Тут – безліч туристів, гостей. А від того, що вони знімуть вивіску чи заберуть яскраві реклами, їхній бізнес не постраждає. А, можливо, навпаки, це буде більш стильно, більш сучасно, – переконує Леся Герасимчук.

Наразі у Хмельницькому налічується близько півтори сотні архітектурних пам’яток, і далеко не всі з них перебувають у належному стані. Точна кількість об’єктів, які можуть “оголитися”, не відома. Натомість відомо: з 20 власниками будівель вже вели діалог в Агенції розвитку Хмельницького. Дехто з них, за словами Лесі Герасимчук, дослухався і зняв рекламу, переробив вивіску на об’ємну, а маркізи – так, щоб вони не закривали фасад. 

Насправді з нашими підприємцями можна працювати, багато з них погоджуються на зміни. Найважче ж спілкуватися з всеукраїнськими мережами. Цікаве простеження: вони нам кажуть, що у них затверджені фірмові кольори. А ми їм – так у Львові ж дотримуєтеся дизайн-коду. Вони відповідають:  “Ну, це ж Львів!”, – зазначає директорка Агенції розвитку Хмельницького.

Все, що змінювало фасади старовинних будинків, з’являлося протягом десятиліть. Наприклад, приміщення нинішнього медичного коледжу найбільше переробили за радянських часів. З фасаду оббили ліпнину, добудували ще один поверх і заклали все плиткою. У 90-ті роки процес також тривав: власники й орендарі активно вкладали кошти у все нове. Наприклад, замінюючи  двері й вікна та пластикові. В деяких випадках повернути  будівлі первісний вигляд вже неможливо. Особливо це стосується надбудов.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook