Новини
Суспільство

У Хмельницькому ремонтують фасад історичного будинку

Будинок на початку вулиці Проскурівської в обласному центрі – один з небагатьох, який майже не втратив своєї історичної архітектурної ідентичності. Наразі частину фасаду будинку, який понад 100 років тому належав практикуючому лікарю Леву Хаселеву, косметично ремонтують.

Двоповерховий будинок, з якого починається головна пішохідна вулиця Хмельницького, зведений у 1898 році. На першому поверсі будівлі зараз розташовуються магазини та заклади громадського харчування. Попри внесені сучасні зміни, цей будинок – один з небагатьох, який виглядає максимально наближеним до свого первісного стану. Можливо, завдяки тому, що власники розташованих у ньому закладів дбають про збереження його автентичності.

Трохи історії будинку повідомив на своїй сторінці у Фейсбук популярний у Хмельницькому вигаданий персонаж Хмельмен.

Власником був Лев Хаселев, ініціали якого «Л. Х.» збереглися над вікном другого поверху. Також збереглась і добре видна дата зведення будинку: 1898 рік. Лев Соломонович Хаселев був одним з шести вільно практикуючих лікарів міста. На першому поверсі цього будинку розташовувався стоматологічний кабінет, який був дуже гарно обладнаний як для кінця 19 ст. На другому поверсі була його квартира. Також певну частину будинку Хаселев здавав в оренду. У 20 столітті добра частина фасаду була втрачена. В 2008 році мансардовий поверх відновили,йдеться у дописі.

Нагадаємо, у Хмельницькому триває реалізація проєкту “Оголені”, в межах якого історичним спорудам у центральній частині міста хочуть повернути їх унікальність та автентичність, звільнивши від недоречної реклами, яскравих фарб та історичного бруду. На початку лютого у місті активно обговорювали реставрацію будинку №17, тут же, на Проскурівській, внаслідок якої частина фасаду опинилася під сучасною плиткою, що геть зіпсувало загальне враження від решти будинку, який очистили до історичної цегли.

Як зазначав після скандалу, що виник навколо історії з будинком, виконувач обов’язків начальника управління архітектури та містобудування Хмельницької міської ради Максим Дружинін, підрядник готовий ще раз відреставрувати фасад. Рішення щодо того, як саме ця реставрація відбуватиметься, повинні були прийняти на засіданні містобудівної ради, запланованої на березень.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter