Новини
Кримінал

Схему шахрайства з міжнародними дзвінками заблокували на Хмельниччині

Діяльність шахраїв, які обійшли захист мобільних операторів та «налагодили» свою мережу міжнародної телефонії за ціною внутрішньої викрили та прикрили кіберфахівці Служби безпеки України в Хмельницькій області. У підприємливих ділків вилучили майже 3 тисячі сім-карток (в тому числі операторів РФ) та понад десяток sim-банків, які забезпечували анонімність  міжнародних дзвінків, завдавали збитки операторам та приносили прибутки ділкам.

Підпільний «центр», завдяки якому з’єднувалися між собою абоненти з різних країн, організували  хмельничани. Обладнання, яке вони використовували, переводило міжнародні дзвінки на внутрішні телекомунікаційні мережі мобільних операторів. Встановлене воно було за місцем проживання кіберзлочинців та в орендованих приміщеннях як на території України, так і за кордоном. В результаті за міжнародні розмови плата стягувалася, як за місцеві. Крім того, гарантована кіберзлочинцями анонімність зв’язку дозволила користуватися їхніми послугами переважно телефонним шахраям, колекторам та різноманітним колцентрам.

Послуги «центру комутації» надавалися також абонентам з Росії та оплачувалися через електронні засоби оплати, які підпадають під санкції. Користувалися ними й так звані ботоферми, «працівники» яких за допомогою незаконної мережі зв’язку реєструвалися у соцмережах, месенджерах та інших онлайн-сервісах.

Як встановило слідство, використовувалися під час незаконної діяльності сім-картки операторів мобільного зв’язку України та СНД.

Під час обшуків у помешканнях організаторів злочинної схеми виявили комп’ютерну техніку зі спеціальним програмним забезпеченням, sim-банки різної пропускної потужності, шлюзи та антени, 3g-модеми, понад 2,8 тисяч сім-карток різних мобільних операторів.

За фактом виявлення шахрайської схеми, яка завдала збитків мобільним операторам через втручання в їхню роботу, відкрите кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України. Досудове слідство триває.

За інформацією СБУ у Хмельницькій області

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook