Новини
Культура

У першому Хмельницькому кінофестивалі візьмуть участь митці зі всієї України

На першому Хмельницькому кінофестивалі, який відбудеться, 10-12 вересня, покажуть фільми різних жанрів – від анімації до історичних драм. Для події відібрали 30 зі 170 поданих робіт. Одна з них – позаконкурсна.

При відборі звертали увагу насамперед на зміст та ідею сценарію. А також на режисерський, акторський, операторський професіоналізм, майстерність монтажу.

Ідея проведення кінофестивалю з’явилася після створення в області за президентською ініціативою кінокомісії. Ця структура, за задумом, має полегшувати організаційні процеси, пов’язані зі зйомками фільмів на території Хмельниччини.

Донині в області вже влаштовували кінозахід “Бруківка”. Його засновник Андрій Заєць – виконавчий та програмний директор і Хмельницького кінофестивалю. Від “Бруківки” івент відрізнятиметься масштабністю. Кінопокази відбудуться у кінотеатрі “Дружба” Кам’янця-Подільського, хмельницьких кінотеатрах”Woodmall”, “ім. Шевченка” та “Планета”. У Шепетівку для демонстрації фільмів з Києва приїде єдиний в Україні кіномобіль, а в Красилові стрічки покажуть на день міста просто неба. Всі фестивальні перегляди – безоплатні для глядачів.

Переможців обиратимуть в трьох номінаціях: “Кращий повнометражний фільм” (винагорода – 30 тисяч гривень), “Кращий короткометражний фільм” (15 тисяч гривень), “Фільми, зняті на території Хмельниччини” (10 тисяч гривень). Крім того, гран-прі отримає фільм, який вподобає найбільше глядачів.

У журі – голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко; актор, народний артист України Остап Ступка; продюсер Тарас Босак, режисер Денис Тарасов; виконавча директорка Одеського кінофестивалю Анна Мачух; директорка з маркетингу й піару “Film.ua Group” Поліна Толмачова.

Досвід показує, що навіть голлівудські стрічки інколи провалюються в прокаті. А є фільми, зняті на телефон, які стають шедеврами. У нас дуже багато талановитих режисерів, але кіноіндустрія була в занепаді довгий період. Проте останнім часом стали звертати на неї більше увагу. Держава вже розуміє, наскільки це корисно. А регіон, окрім розвитку кінобізнесу, отримає ще й увагу до туристичної галузі, – вважає голова Хмельницької кінокомісії Костянтин Дєтковський.

Вартість проєкту – 730 тисяч гривень. Фінансує його Державне агентство України з питань кіно та місцеві меценати.

Символ Хмельницького фестивалю – хлопець, який тримає камеру і дивиться на світ без будь-яких бар’єрів. За задумом, мистецький захід розвиватиметься, змінюватиметься і його символіка.

Можливо, згодом фестиваль займе вужчу нішу. Поки робимо його різножанровим, щоб якомога більше людей залучити. Не виключено, що у майбутньому захід стане міжнародним, – зазначає Костянтин Дєтковський.

З програмою І Хмельницького кінофестивалю можна ознайомитися за посиланням. А дізнатися більше подробиць про подію – у програмі «Кава з аналітиком» каналу Nagolos TV за участі Костянтина Дєтковського.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook