Новини
Суспільство

“Фекалії течуть”: хмельничанин поскаржився на підтоплення району новобудов нечистотами (ВІДЕО)

Через перенесені ливнівки та зламані каналізаційні колодязі прибудинкова територія біля житлових висоток-новобудов регулярно підтоплюється. Не водою, а нечистотами, які витікають з каналізації та розтікаються по прилеглій території. На допис у Фейсбук хмельничанина, якому накипіло, за кілька днів відреагували у владі та пообіцяли усунути проблему.

Як виглядає прибудинкова територія біля житлового комплексу Амстердам у мікрорайоні Озерна хмельничанин Сергій Шостак відзняв на відео та показав у соцмережах.

За словами чоловіка, влада міста “не подумала ні про людей, ні про інфраструктуру Озерної”. Та показав, чому він так вважає.

У двох словах ситуація біля будинків така: каналізаційні колодязі зламані, все, що має потрапляти з них у зливову систему, натомість фонтаном б’є із землі і розливається по прилеглій території. Тож крім підтоплень, яких місцеві зазнають після дощів, вони тепер мають ще й такі “сюрпризи”.

Загалом, ділянка біля цих колодязів виглядає трохи страшнувато. Вимощена плиткою доріжка частково почала провалюватися, земля навколо каналізаційних споруд розрита та закидана залишками будівельного сміття та вимитою тротуарною плиткою. Щоправда, поруч, схоже, тривають будівельні роботи, ймовірно, зі зведення чергових секцій новобудов.

Що каже хмельничанин про причини такої катастрофічної ситуації біля будинків, які наразі, за відсутності злив та затяжних дощів мають на прилеглій території купу болота та озера мутної води.

Забудовник, коли будував цю секцію, переніс ливнівку і каналізацію. Чому топить ЖК Новий квартал та ЖК Амстердам? Вина забудовника, який там будував? Ні, на той час там все було добре. Колодязі повністю зруйновані, і це все тече на житлові комплекси. І це не ливнівка тече. Це фекалії течуть, – зазначив хмельничанин.

У Департаменті інфраструктури відреагували на побачене так:

Для врегулювання водовідведення з території новобудов, управлінням капітального будівництва ХМР замовлена проєктно-кошторисна документація, виготовлення якої знаходиться на завершальному етапі. Після проведеної експертизи ПКД та відповідних погоджень, управлінням капітального будівництва, спільно із забудовниками планується перевлаштування мереж відповідно розробленої та погодженої ПКД. Для довідки: органи міської влади позбавлені права втручання у процес забудови, адже згідно з законодавством відповідальність за будівництво житлових об’єктів несуть: замовник (власник земельної ділянки), проєктант (сертифікований спеціаліст, який виготовляє проєкт на будівництво) та підрядник (забудовник, який виконає будівництво, згідно з виготовленим та погодженим проєктом). Дозвіл на початок будівництва та прийом в експлуатацію здійснює державна архітектурно-будівна інспекція (ДАБІ)

Щоправда, хмельничанам від таких роз’яснень не стало легше, оскільки їм потрібне розв’язання проблеми, а не пояснення, чому влада не може втручатися в роботу забудовників.

Минуло кілька днів від публікації допису, і його автор повідомив наступне:

НАС почули. Вчора була міська влада на ЖК Amsterdam, мають найближчим часом відновити труби.

Сила соцмереж, схоже, і в цьому випадку, зробила свою справу, і мешканці новобудов мають тепер надію, що проблему таки вирішать і ходити серед струмків, що виливаються з каналізації, їм більше не доведеться.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook