Новини
Культура

У Городку під час розкопок виявили низку унікальних артефактів

Залишки зруйнованого кам’яного замку другої половини ХІІІ-ХIV століть, кераміку й інші речі ранньоскіфського періоду, лицарську шпору періоду князів Коріатовичів. Все це знайшли археологи під час досліджень у Городку. Також науковці дослідили дві печери у долині річки Смотрич. Розкопки здійснили фахівці Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції державного підприємства “Науково-дослідний центр “Охоронна археологічна служба” Інституту археології НАН України. Керував роботами археолог, кандидат історичних наук Павло Нечитайло.

Розкопки відбувалися в історичній частині населеного пункту, у місці розташування “замчища” – території, де в давнину стояв місцевий замок.

Зрештою вдалося з’ясувати: мурована стіна неподалік від спорудженого у XVIII столітті й зруйнованого у 1936 році костелу Святої Анни – не нижній ярус однієї із замкових веж, як вважалося раніше, а саме підпірний фундамент дзвіниці. Отож численна городоцька римо-католицька громада отримала чергову підтверджену сакральну пам’ятку. На часі – її консервація задля збереження.

Під фундаментом дзвіниці археологи розкопали рештки згорілої споруди періоду Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Дослідники натрапили і на локацію, де виявили речі початку ХХ століття. Серед найцікавіших знахідок – фарфоровий електричний ізолятор. А це означає, що в Городку користувалися електрикою ще до більшовицького перевороту.

На більшій глибині науковці натрапили на шар ранньоскіфського періоду – VII століття до нашої ери. Разом із керамікою того часу вони знайшли фрагмент рибальського грузила на сітку.

Дослідники також виявили залишки кам’яного замку другої половини ХІІІ-ХIV століття, який розібрали в кінці XVIII століття, оскільки він на той момент вже втратив своє оборонне значення. Згодом цю територію багаторазово перекопували й перебудовували.

Розкопали тільки декілька метрів цієї оборонної споруди в двох місцях. Це тільки початок. По Смотричу фортечних мурів не так вже й багато. На вищій точці знайшли і кераміку, і лицарську шпору, – розповідає начальник відділу культури, національностей, релігій та туризму Олег Федоров.

Археологи дослідили й печеру, розташовану поблизу із “замчиськом”, за 100 метрів від річки. Вже нині можна стверджувати: це один з найбільших таких об’єктів долини Смотрича. Її довжина складає близько 16 метрів. Тут дослідники знайшли фрагменти кераміки XІII -XV століть . Під завалами виявили майданчик зі слідами вогнища.

“Там було багаття. Але чи це було за часів Богдана Хмельницького, чи йдеться про ще давніші часи – це тема окремого дослідження. Ліворуч від горизонтальної виявили ще й вертикальну печеру. Її глибина поки невідома. Там залишили лише невеликий отвір задля безпеки. В майбутньому закриють обидві печери, щоб дослідити їх більше, – зазначає Олег Федоров.

Городок – одне з трьох міст Хмельниччини, разом з Кам’янцем-Подільським та Полоним, де нині проводять подібні археологічні дослідження. Натомість, наприклад, у Хмельницькому історичне ядро міста активно забудовується. Але при цьому археологів досліджувати будівельні майданчики, згідно з пам’яткоохоронним законодавством, не запрошують.

Настільки ж масштабні роботи у Городку відбувалися востаннє ще у 1968 році. Тоді під керівництвом археолога, викладача кафедри історії й археології Кам’янець-Подільського педінституту Олега Приходнюка в урочищі “Гнилий кут” знайшли 27 житлових споруд ранньослов’янського поселення, жертовник. Деякі виявлені речі описали у підручнику з історії. Ці знахідки зберігають в київському інституті археології.

У 2007 й 2012 роки у сатанівській курортній зоні працювали експедиції з Кам’янець-Подільського та Житомирського педагогічних університетів. Вони досліджували скіфські поховальні храми. Дослідники виявили близько 900 заупокійних речей, які передали в Городоцький краєзнавчий музей.

У 2017 році кандидат історичних наук Павло Нечитайло досліджував Городоцький міський сквер. Приводом для розкопок тоді стали раптово виявлені при спорудженні водогону керамічні рештки. Згодом з’ясувалося: це було сміттєзвалище корчми XVII століття.

У 2018 році археологічна експедиція Кам’янець-Подільського національного університету дослідила групу з чотирьох курганів ранньоскіфського періоду у селі Купин Городоцького району.

Археологічні дослідження 2021 року у Городку відбуваються за ініціативи представників ГО «Польська молодь Городоччини», ГО «Товариство доброчинне «Полонія» і Спілки поляків України та місцевих краєзнавців. На них з міського бюджету виділили 100 тисяч гривень.

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook