Новини
Культура

У Хмельницькому презентували додаток, що “роздягає” історичні будинки

Новий етап реалізації програми міських ініціатив з відновлення архітектурних пам’яток “Оголені”, що допоможе хмельничанам та гостям міста побачити, якими могли би бути історичні будинки в серці Хмельницького, якби в їхню архітектуру кардинально не втручалися люди, презентували сьогодні представникам ЗМІ.

В рамках проєкту створено мобільний додаток, з допомогою якого, перебуваючи на вулиці Проскурівській, можна побачити, якими були будівлі розташовані з обох боків вулиці, коли їх щойно збудували, і якими вони могли би бути, якби люди, які отримали ці будинки (або їх частини) у власність, не внесли в них свої корективи.

Наразі йдеться про 37 будинків – саме стільки їх “роздягнули” у додатку, який незабаром стане доступним у мобільних телефонах. Працює додаток досить просто – наводиш камеру на будинок, а програма прибирає з нього все зайве. Причому йдеться не лише про рекламу та вивіски, а й про добудови, якими подекуди обчіпляли за багато років споруди. І навіть про дерева, які за багато років встигли вирости та затулити своїми кронами частину фасадів.

Ось так, до прикладу, виглядає будинок розташований за адресою вул. Проскурівська, 2 зараз.

А таким він був, коли його щойно збудували.

А так виглядає “роздягнений” будинок №1 тут же, на Проскурівській.

Так виглядатиме у додатку вулиця Проскурівська, звільнена від нашарувань архітектурних коректив.

Такі інтерактивні малюнки-постери (на фото нижче) розробили також в рамках реалізації проєкту “Оголені”. 10 таких світлин хмельничани зможуть побачити вже зовсім скоро, на день міста, на головній пішохідній вулиці обласного центру, пообіцяла директорка Агенції розвитку Хмельницького Леся Герасимчук, яка опікується цим проєктом.

На цих картинах зображено QR-код і напис «Оживи картину». При наведенні мобільного телефону на цей код картина буде оживати. Можна буде побачити саму картину у форматі 3D, вона буде об’ємною, а також порівняти з теперішнім виглядом цієї будівлі, – розповіла працівниця Агенції розвитку міста Олена Ткачук. 

Також вона додала, що в процесі реалізації проєкту команда агенції проводить постійні перемовини з представниками бізнесу, яким належать історичні споруди на вулиці Проскурівській, аби ті прониклися духом збереження історичної спадщини міста та взяли участь у повернення вулиці її автентичного обличчя, наскільки це можливо.

Аби відтворити хоча б у додатку первинний вигляд будівель на Проскурівській, було оброблено десятки, а то й сотні старих світлин, за допомогою яких намагалися створити картинку, деталізовану до дрібниць. Всі роботи фінансувалися коштом Українського культурного фонду.

Нагадаємо, проєкт “Оголені” має на меті привернути увагу громадськості до проблеми збереження і відновлення архітектурної спадщини, оскільки від цього залежить туристична і інвестиційна привабливість Хмельницького.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook