Новини
Бізнес

Малий бізнес Хмельниччини створив третину робочих місць області

Кількість зайнятих на малих підприємствах Поділля становить 30,4% від загальної кількості зайнятих осіб на Хмельниччині. Щоправда, частка зарплатні, що отримують у малому бізнесі становить лише 20,6% від заробітної плати, що виплачується на Хмельниччині. Натомість в обсязі реалізованої продукції (товарів, послуг) мале підприємництво становить чверть.

Це ще занизький показник: у розвинених країнах він сягає половини й більше, але в деяких сферах діяльності присутність малого бізнесу вже доволі відчутна. До прикладу, в царині оптової та роздрібної торгівлі, ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів його частка сягнула торік 37,2% (11,7 мільярда гривень) від загального обсягу реалізації.

В сільському, лісовому та рибному господарствах мале підприємництво реалізувала понад чверть усієї продукції – 26% на суму 8,2 мільярда гривень; у промисловості відповідно 14,1% і 4,4 мільярда; будівництві – 10,0% та 3,2 мільярда; транспорті, складському господарстві, поштовій і кур’єрській діяльності – 4,0% та 1,3 мільярда гривень.

Загалом на малий бізнес припадає 94,2% від загальної кількості підприємств області. Так, за підсумками минулого року на Поділлі налічувалося 12 великих компаній, 430 середніх і 7312 малих (у тому числі 6153 мікропідприємства).

Якщо порівняти з Україною, то частка подільських підприємств становила 2,0% від загальної кількості в державі. Таку добірку даних, присвячену Дню підприємця, що святкується першої неділі вересня, підготували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook