Новини
Культура

У Хмельницькому виставкою про науку вдарили по гендерних стереотипах

Пересувна виставка про цікаву науку без стереотипів відкрилася вчора, 7 вересня, у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва. В експозиції представили 12 портретів науковиць, які прославили та прославляють Україну. У кожної – своя історія, яку розповіли переможниці Всеукраїнського конкурсу творчих робіт. Візуально доповнили їх ілюстраторки та ілюстратори Сергій Майдуков, Анна Сарвіра, Женя Полосіна, Оля Дегтярьова та Анна Іваненко.

Технологія WI-FI, кевлар для виготовлення шоломів та бронежилетів, мова адресного програмування та багато інших винаходів, без яких неможливо уявити сучасне життя, були винайдені жінками. Проте, про це мало хто знає. Виправити цю ситуацію і розповісти про внесок жінок у розвиток науки викликалась благодійна освітня ініціатива STEM is FEM, куратори якої запустили просвітницький арт-проєкт «Наука – це вона».  

Скільки портретів жінок-вчених ви пам’ятаєте зі шкільних стін? Лише Марію Склодовську-Кюрі? Це добре, але несправедливо мало. Світова наука знає набагато більше жіночих імен, ніж ми. Саме цю несправедливість покликана подолати виставка «Наука – це вона», – підкреслила співорганізаторка виставки Тетяна Гайдук. 

Мета проєкту – розповісти широкому загалу про внесок українських жінок у розвиток вітчизняної та світової науки. В основі експозиції – 12 видатних постатей XX-XXI століття, стилізовані портрети яких створили сучасні відомі ілюстратори на чолі із Сергієм Майдуковим.

Підписами до ілюстрацій стали есе-переможці національного конкурсу серед дівчат віком від 14 до 21 року. У творах конкурсантки розповідали про життєвий та науковий шлях вчених, їхні здобутки, – зазначив директор Хмельницького музею-студії фотомистецтва Віталій Савін.

Керуюча справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлія Сабій зауважила, що виставка надихає пишатися українським жіноцтвом, їхніми здібностями опановувати науку та ставати лідерками попри ґендерні стереотипи.

Немає такої професії, яку б не змогла опанувати жінка. А наука – це ще й точність, виваженість, кропітка праця і зосередженість. Ці риси характеру так само треба в собі виховати, – наголосила пані Юлія.

Відвідати виставку у Хмельницькому можна з 7 по 19 вересня за адресою вул.Проскурівська, 56. Вхід – за квитком до музею.

Як повідомили у пресслужбі освітнього проєкту STEM is FEM, усі бажаючі можуть отримати екземпляри експозиції безплатно для проведення самостійної виставки.

Фото зі сторінки у Фейсбук Хмельницького музею-студії фотомистецтва

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook