Новини
Освіта

Фінансування фундаментальної науки на Хмельниччині зменшилося всемеро

Витрати на виконання фундаментальних наукових досліджень торік склали лише 1,7 мільйона гривень, що становило 10,2% від загального обсягу витрат на виконання наукових досліджень і розробок. Якщо порівнювати з минулими роками, то у 2019-му фундаментальну науку профінансували на 12,2 мільйона, у 2018-му – на 14,9 мільйона гривень.

Фактично область відкотилася в сфері фінансування «наукових досліджень найвищого рівня» на десяток років назад. До прикладу, на такому низькому рівні вкладалися гроші в фундаментальну науку в 2011-му – 1,6 мільйона гривень чи 2012-му – 1,7 мільйона.

Водночас стрімко скоротилась кількість працівників, задіяних у виконанні наукових досліджень і розробок. Так, минулоріч тільки 233 науковці брали участь у дослідження, а позаторік – 373, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області. Якщо ж повернутися на десятиліття, то у 2010-му році в дослідженнях і розробках були задіяні 950 осіб, з них 52 доктори наук та 427 кандидатів наук. Причому безпосередньо дослідженнями займалися 665 науковців або сімдесят відсотків від усіх учасників. Техніки становили 24,1%, допоміжний персонал – 5,9%.

Як бачимо, за десятиліття в науковій царині відбулися суттєві зрушення: чи науковців у нас не лишилося, чи займатися дослідженнями вони не вельми воліють. Особливо варто наголосити на падінні престижності саме фундаментальних досліджень, які становлять стрижень наукового поступу. Так, погодимося, десять років тому в них вклали ті ж гроші, що й торік, але врахуйте курс та рівень зарплат зараз і тоді.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook