Новини
Здоров’я

У Хмельницькому досі шукають причину захворювання учнів НВО №1

Бактеріальна чи вірусна інфекція – тип збудника, який спричинив кишкові розлади в молодшокласників хмельницького НВО №1, досі невідомий. Вже з’ясували: це не ротавірус. А от що саме призвело до погіршення здоров’я – фахівці поки не знають. Не можна наразі стверджувати і те, що проблему викликали саме продукти. Поки тривають всі дослідження, діти навчаються віддалено.

Про ситуацію із захворюванням дітей у навчально-виховному комплексі говорили сьогодні на брифінгу, який відбувся у Департаменті освіти та науки Хмельницької міської ради.

Наразі дев’ятеро учнів НВО №1 віком 6-7 років лікуються стаціонарно і стільки ж – амбулаторно.  Стан маленьких пацієнтів Хмельницької інфекційної лікарні медики оцінюють як середньої важкості.  Вони надійшли із симптомами харчової токсикоінфекції: підвищеною температурою тіла, загальною інтоксикацією. Всім  дітям, за словами керівниці медзакладу Оксани Піддубної, вже значно краще, ніж було спочатку.

Аналізи на ротавірус не підтвердилися. В роботі – бактеріальні посіви, адже ці дослідження виконуються протягом трьох днів. Тобто ми зможемо сказати, чи  це, наприклад, сальмонельоз, дизентерія, стафілокок. Загалом для кишкових  інфекцій літо й осінь – це сезон. Від червня, коли ми почали працювати не тільки на COVID, а й на іншу інфекційну патологію, у нас пролікувалися 125 пацієнтів з кишковою інфекцією. Серед них 65 дітей. Останнім часом  домінують не бактеріальні, а вірусні збудники. Крім ротавірусу, є понад 200 вірусів, які викликають такі кишкові розлади: астровірус, норавірус, аденовірус, гепатит А, – зазначила Оксана Піддубна.

За словами начальниці Хмельницького міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Лесі Кравчук, у НВО №1 фахівці відібрали близько 60 змивів з поверхонь  холодильного та іншого обладнання  на мікробіологічні показники. А також – воду, готові харчові страви та інші продукти, які на той момент були у харчоблоці. Санітарний стан блоку оцінили як задовільний, весь тамтешній персонал має медичні книжки. Інспекція виявила лише незначні порушення.

Директорка навчально-виховного об’єднання Оксана Романів запевняє: постачальників продуктів не змінювали від січня 2020 року. Комори у приміщенні звільнили від запасів ще у червні. В закладі харчуються і учні початкової школи, і дошкільнята, і понад сотня працівників.

Всі продукти привозять із сертифікатами якості. Наприклад, м’ясо чи яйце ми оцінюємо лише візуально і віримо цьому  сертифікату. Наразі у закладі харчоблок – із сучасним  технологічним обладнанням. В той день на сніданок готувалася паелья. Українською – це плов з рисом та курячим м’ясом. А також салат зі свіжої капусти, чай і грушка. На обід – гороховий суп, каша гречана, шніцель свинний, свіжий помідор, компот, хліб. Постачання риби в закладі ще раніше призупинено, оскільки постачальник підняв ціни і поки не підготував їхнє обґрунтування.  Разом з комірником контролює прийом продуктів старша медична сестра, вона слідкує за процесом приготування  страв та знімає проби, – розповіла Оксана Романів. 

Симптомів кишкової інфекції ані в дошкільнят, ані в працівників не виявлено. Як зазначив заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривак,  постачальники продуктів в НВО №1 працюють і з десятками  інших навчальних закладів Хмельницької тергромади. Тому, на його думку, якби йшлося про неякісні продукти, кишкові розлади були б ще десь.

Правоохоронці Хмельницького районного управління поліції  розпочали кримінальне провадження за ознаками ч. 1 статті 325 Кримінального кодексу України  (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням). Слідчі дії тривають, призначена низка судово-медичних експертиз. За таке правопорушення  передбачений  штраф до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, арешт до 6 місяців або обмеження волі до трьох років.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook