Новини
Події

У Хмельницькому обговорили питання етики депутатів та депутаток

Депутатки місцевих рад з різних куточків України, громадські активістки та експертки приїхали до Хмельницького, аби поділитися досвідом діяльності депутатських груп “Рівні можливості”.

 Об’єднання  “Рівні можливості” утворюються в органах місцевого самоврядування задля сприяння боротьбі з суспільними стереотипами у гендерній політиці. Їх діяльність полягає в підтримці спільних проєктів, які спрямовані на: відстоювання гендерної рівності та рівних можливостей для жінок та чоловіків у праці, освіті, політиці, медицині та інших сферах життя, протидії насильству в сім’ї, захисту дітей, багатодітних сімей, батьків/матерів одинаків. 

На зустрічі у Хмельницькому учасниці з Буковини, Волині, Львівщини, Чернігівщини, Житомирщини обговорювали проєкт Кодексу етики депутатів місцевих рад. Презентувала його депутатка Хмельницької обласної ради Аліна Коваль.

Обраниця акцентувала увагу на тому, що подібні кодекси – європейська практика, вкрай необхідна для впровадження в Україні. Наразі такі кодекси вже затверджені в декількох місцевих радах (Вінницькій, Чернівецькій, Дніпровській, Бердичівській, Ірпінській, Маріупольській міських та інших радах), і хмельничанки працюють над тим, щоб органи місцевого самоврядування Хмельницької області також приєднались до цього списку.

Варто зазначити, що одним з найбільш дискусійних питань гендерної рівності в суспільстві є ратифікація в Україні Стамбульської конвенції.

“Цей документ, в першу чергу, передбачає захист прав та свобод жінок. Це – міжнародна угода Ради Європи щодо насильства проти жінок та домашнього насильства”, – наголосила  секретарка депутатських груп з гендерних питань «Рівні можливості» Хмельницької обласної та Хмельницької міської рад Ольга Щербина.

Під час зустрічі членкині ініціативної групи підготували проєкт звернення депутатів Хмельницької обласної  ради VIII скликання  до керівництва, голів фракцій та депутатів і депутаток Верховної Ради України  щодо вжиття невідкладних заходів для ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами.

 Зустріч відбулась в межах проєкту “Академія Жіночого Лідерства” за підтримки уряду Канади, Національного Демократичного Інституту та Українського Жіночого Фонду.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook