Новини
Бізнес

Кількість будівельників на Хмельниччині зросла на одну п’яту

Середня чисельність штатних працівників на Поділлі становила в липні 191,7 тисячі осіб. Кількість офіційно працюючих в області неперервно зростала протягом року. Скажімо, в січні їх налічувалося 184,9 тисячі, в березні – 190,2 тисячі.

Зважаючи на те, що наш обласний центр – один з найдинамічніших з точку зору будівництва (у перерахунку на чисельність населення), не дивно, що кількість задіяних у цій галузі зростала доволі швидко. Якщо в січні на будівництві об’єктів Хмельниччини офіційно працювало 7563 людини, в березні – 7884, то в липні – вже 8943 будівельники. Так, має значення й сезонний фактор, але збільшення числа задіяних у галузі майже на двадцять відсотків – приємний факт.

Так само й зростання кількості зайнятих в агросекторі можна частково пояснити сезонністю. Кількість працюючих у сільському, лісовому та рибному господарствах з початку року збільшилася на майже 2,5 тисячі осіб і в липні сягнула 20,3 тисячі аграріїв.

Але не забуваймо про ще один важливий фактор, що міг вплинути на чисельність, – зарплатня! В згаданих сферах вона збільшувалася непоганими темпами. На початку року в агросекторі зарплата не дотягувала й до десяти тисяч – 9970 гривень, що було нижче за середньообласний показник – 10725 гривень. А в середині літа зарплатня, зрісши на чверть, сягнула 12482 гривень та перевищила середнє значення по області – 12338 гривень.

Схожа ситуація й у будівництві: на початку року – 11556 гривень, у липні – 14189 гривень. Зростання теж майже на чверть, а по області – лише на 15%.

Також непогана динаміка за кількістю робітників спостерігається у добувній промисловості та розробленні кар’єрів: з 1123 робітників на початку року – до 1414 в липні. В переробній промисловості чисельність задіяних майже не змінилася – трохи більше, ніж 30 тисяч осіб.

Якщо чисельних працюючих у реальному секторі економіки протягом року зростала, то скорочення відбулося у фінансовій та страховій діяльності, а також у сфері операцій з нерухомим майном. На початку року фінансистів-страховиків налічувалося на Поділлі 1994 особи, а в липні – 1739; рієлтерів – 1636 та 1483 особи відповідно, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook