Новини
Суспільство

Вперше цьогоріч на Хмельниччині зафіксована дефляція

Ціни на Поділлі протягом серпня знизилися на 0,1%; а з початку року інфляція в області становила 5,8%. Взагалі серпнева дефляція – доволі звичне явище, бо сезонно дешевшає низка значущих продуктів харчування, передусім – овочі, які подешевшали на 14,4%.

Якщо говорити загалом про продукти, то вони стали коштувати менше на 0,4%. Окрім овочів, суттєво – на 8,2% – знизилися в ціні фрукти; також зменшились ціни на соняшникову олію, продукти переробки зернових, маргарин, кисломолочну продукцію, безалкогольні напої.  

Але зафіксоване й зростання продуктових цін. Так, на 10,0% подорожчали яйця, на 4,2–0,4% – рис, цукор, сири, м’ясо птиці, молоко, кондитерські вироби з борошна, яловичина, сало, масло, риба та продукти з риби, свинина, макаронні вироби, сметана, хліб.

На Хмельниччині алкоголь і тютюнові вироби в серпні здорожчали на 0,5%. Між тим, одяг та взуття подешевшали на 1,0%: одяг – на 1,5%, взуття – на 0,5%. Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива у цілому залишились на рівні минулого місяця. При цьому товари та послуги з утримання та ремонту житла додали в ціні 1,7%.

У сфері охорони здоров’я ціни збільшились на 0,2%, причому (як не дивно) на фармацевтичну продукцію знизилися на 0,1%. Ціни на транспорт у цілому залишилися без змін, причому на 1,1% подешевшали автомобілі, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Для порівняння: по Україні за серпень дефляція становила 0,2%, а з початку року ціни зросли на 6,2%.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook