Новини
Бізнес

Китай – найвагоміший партнер Хмельниччини у зовнішній торгівлі

Експорт подільських товарів у січні-липні становив 455,7 мільйона доларів, що на 47,9% більше, ніж за перших сім місяців торік. Імпорт зростав значно повільнішими темпами – на 27,6% до 338,5 мільйона доларів. Позитивне сальдо сягнуло 117,2 мільйона (минулоріч – 43,0 мільйона). Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,35.

Найбільшим партнером серед країн впевнено почувається Китай: Поділля експортувало товарів до Піднебесної на  85,6 мільйона, що становить 18,8% від загального показника (зростання майже на третину).

Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу збільшився на 46,7% та становив 226,6 мільйона доларів, або 49,7% від загального вивозу. Найвагоміші експортні поставки товарів серед країн-членів ЄС здійснювалися до Польщі 14,1%, а також до Німеччини – 8,9%, Нідерландів – 6,8%, Бельгії – 4,0%.

Торгівля зі Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії становила 4,0%. Окрім того, активно поставляли товари у Туреччину, Білорусь, Молдову та Єгипет.

В експорті домінували продукти рослинного походження – майже половина. Причому експорт зернових порівняно з торішніми показниками зріс у понад півтора раза. Вивіз молока та молочних продуктів, яєць птиці, натурального меду зріс на чверть; більш ніж удвічі – жирів та олій.

Найбільше ми завезли товарів також з Китаю: отримано продукції в півтора раза більше, ніж за відповідний торішній період на 47,1 мільйона або 13,9% від загального обсягу.

Імпорт товарів загалом з країн Європейського Союзу досяг майже половини від усього обсягу – 159,3 мільйона. Серед країн ЄС найвагоміші імпортні надходження товарів здійснювалися з Німеччини та Польщі (12,5% та 12,2% відповідно).

Як поінформували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, Хмельниччина торгувала зі 119 країнами світу.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook