Новини
Інфраструктура

Мешканцям Хмельниччини пообіцяли фіксовані тарифи на тепло та газ

Фіксовані тарифи на газ для населення, фіксована вартість послуг з теплопостачання, можливість скористатися пільговим тарифом населенню та підприємствам, достатня кількість закачаного палива на період опалювального сезону – про це говорили вчора, 17 вересня, на брифінгу у Хмельницькій ОДА. Про готовність області до зими розповідав заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Ткачук.

Як зазначив під час виступу заступник голови ОДА, підготовка до опалювального сезону в області відбувається відповідно до графіка: більшість котелень вже готові постачати тепло. Також готуються до зими й у дорожньому господарстві: заготовляють сіль та суміші для посипання доріг, переобладнують транспортні засоби.

Проте найактуальнішим наразі залишається питання вартості газу та тарифів. Як повідомив під час брифінгу Сергій Ткачук, для населення передбачені однорічні контракти на газ власного видобутку в Україні або який буде придбаний НАК «Нафтогаз України» на ринку газу. Тож чітко зафіксований тариф для населення, який не буде змінюватися, становить 7,96 грн за кубічний метр (без врахування розподілу).

Вартість послуг централізованого теплопостачання, зазначив заступник голови ОДА, для населення також не буде підвищуватися, оскільки жодних підстав для цього немає.

Сьогодні укладені і підписані договори з підприємствами теплокомуненерго та НАК «Нафтогаз України» щодо фіксованої ціни 7,42 грн за кубічний метр, – йдеться у повідомленні пресслужби ОДА.

Також під час брифінгу звернули увагу на те, що наразі тарифи на теплопостачання не регулюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). В рамках реформи децентралізації ці повноваження передані органам місцевого самоврядування, відтак, тарифи для підприємств теплокомуненерго та усі інші тарифи на території області будуть затверджуватися органами місцевого самоврядування спільно з депутатським корпусом.

Крім того, держава, в особі Президента та Уряду, забезпечила пільговий тариф на газ окремо для індивідуальних домогосподарств, і окремо для підприємств теплокомуненерго для вироблення тепла, яке надалі постачатиметься для обігріву житла і приміщень громадян.

В опалювальний сезон Україна входить з достатнім обсягом закачаного газу, якого повністю вистачить на проходження опалювального сезону з врахуванням того обсягу, що є в газосховищах.

Наразі у сховищах України є 18 млрд кубометрів газу, тому ризику для зриву опалювального сезону або нестачі газу для населення чи підприємств теплокомуненерго в частині лімітів взагалі немає,резюмували у Хмельницькій ОДА.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook