Новини
Бізнес

Ліс з Хмельниччини вагонами розвозять по всій Україні

Ліси займають майже одну десяту площі Хмельницької області. Тож їхні охоронці, крім догляду за насадженнями, мають ще чимало інших напрямків роботи, серед яких – обрізання гілля та звалювання стовбурів. Дерева, які віджили своє, вагонами відправляють у різні куточки України, де з них виготовляють різноманітну продукцію, яку потім продають, таким чином завершуючи цикл: від лісу – до грошей. Так, зокрема, з нижнього складу Ярмолинецького лісгоспу протягом місяця можуть відвантажити до 40 вагонів деревини, яка потім ще довго служитиме людям.

Ті дерева, які вже віджили своє, йдуть на лісопродукцію. Колоди доставляють на нижній склад – тут розташовується залізнична гілка, яка дозволяє відвантажувати лісопродукцію вагонами.

Відібрана за породами та сортами деревина зберігається на сортувальних майданчиках. Усі колоди промарковані пластиковими бірками чорного кольору. Таким чином спиляний стовбур позначають та вносять до електронного обліку деревини. Сам Ярмолинецький склад доволі невеликий – на 200 кубометрів дров.

Деревину завантажують у вагони спеціальним краном. А поки працює техніка, майстрам на складі теж роботи вистачає. За місяць на складі вантажать від 20 до 40 вагонів деревини. Далі вони прямують по всій Україні. Таким чином клієнти з усієї країни мають можливість придбати деревину для власних потреб без корупційної складової. А от зарплата працівників нижнього складу залежить від виробітку. В середньому лісівники отримують близько 34 тисяч гривень в місяць.

Детальніше – у сюжеті каналу Перший Подільський   

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook