Новини
Бізнес

На Хмельниччині дорожчає м’ясо

Середні ціни на сільськогосподарські тварини у живій масі неперервно зростають з початку року. Так, у січні агропідприємства Поділля продавали худобу по 27,8 тисячі гривень за тонну. Середня ціна у першому кварталі становила вже 30,6 тисячі, в першому півріччі – 32,7 тисячі. А за підсумками січня-серпня цей показник становив 34,2 тисячі гривень за тонну.

Зростали ціни, але й збільшувалися обсяги заготівлі м’яса. Жива маса тварин, реалізованих на забій, за вісім місяців сягнула 55,2 тисячі тонн, що на 5,3 відсотка більше, ніж за торішні січень-серпень. Поступово область компенсує «провал» минулого року, коли за увесь 2020-й реалізували на забій худоби вагою 90,6 тисячі тонн, що на одну десяту менше, ніж у 2019-му.

Минулоріч на агрофірми припало 40,6 тисячі тонн, а на населення –50,0 тисячі. Цього року ситуація докорінно змінилася: підприємства випередили громадян. Агрокомпанії невпинно нарощують обсяги: зростання на 15,7% у порівнянні з минулим роком; натомість селяни знизили темп продажу худоби на м’ясо на 4,9%. Як наслідок – пропорція заготівлі «перекинулася»: населення здало на забій цьогоріч менше, ніж підприємства: 25,0 та 30,2 тисячі тонн відповідно.

Лідером серед агрофірм залишається бізнес Хмельницького району – реалізовано 19,6 тисячі тонн худоби на забій, що становить майже дві третини від обласного обсягу продажу сільгосппідприємствами, повідомили у Головному управлінні статистики у Хмельницькій області. Ще 7,7 тисячі тонн реалізували господарства Кам’янець-Подільського району – понад чверть обсягів, решта – Шепетівський район.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook