Новини
Здоров’я

На Хмельниччину доставили інноваційні препарати для лікування COVID-19

Лікарські засоби Бамланівімаб (Bamlanivimab) та Етесевімаб (Etesevimab), які днями надійшли в Україну, доставили сьогодні на обласну базу спеціального медичного постачання. Препарати, надані американською благодійною організацією Direct Relief, використовуватимуть для лікування хворих на COVID-19. Отримали нові ліки за сприяння посольства США в Україні та БО «Благодійний фонд Євгена Пивоварова». Розподіл медикаментів між медичними закладами в областях  контролює Міністерство охорони здоров’я України. Із загальної партії у 60 000 доз (Bamlanivimab – 20 000, Etesevimab – 40 000) Хмельниччина отримала, відповідно, 590 та 1180.  

Перемовини з американською стороною щодо надання допомоги українцям у сприянні подолання небезпечної хвороби тривали понад пів року. За цей час представники благодійного фонду провели чималу роботу задля того, щоб українці змогли отримати інноваційні ліки для боротьби з пандемією.

У квітні 2021 року вдалося встановити контакт із благодійною організацією Direct Relief та розпочати переговори про надання гуманітарної допомоги Україні. І от 4 вересня 6190 кілограмів вантажу на загальну суму 19 496 000 доларів США прибули в аеропорт Бориспіль, аби згодом потрапити у 24 регіони країни. Останні домовленості щодо отримання вантажу були узгоджені під час візиту Президента України Володимира Зеленського та міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка до США.

Приймали нові ліки сьогодні, 29 вересня, на складі Хмельницької обласної бази спеціального медичного постачання за участі голів фракцій «Слуга Народу» у Хмельницькій обласній та міській радах – Оксани Бочкарьової та Романа Ужви.

За словами лідера хмельницьких «Слуг Народу», нардепа Сергія Мандзія, робота владної команди у питання постачання інноваційних ліків в Україну, та, зокрема, на Хмельниччину, була злагодженою та результативною.

За інформацією МОЗ, механізм дії нових ліків полягає у блокуванні прикріплення вірусу до мембрани клітини. Це унеможливлює потрапляння SARS-CoV-2 в клітини людини, що нейтралізує дію вірусу та сприяє запобіганню розвитку та лікуванню COVID-19.

Цю інформацію підтвердила також керівниця Хмельницького обласного госпіталю ветеранів, депутатка Хмельницької обласної ради Оксана Бочкарьова, зазначивши, що “медикаменти блокують COVID-19, діючи саме на мембрану вірусу і сприяють тому, щоб він не міг розмножуватися надалі. Це призводить до того, що люди переживають коронавірусну хворобу без тяжких наслідків“.

Нові препарати лікарі зможуть використовувати у своїй роботі відповідно до змін, внесених у протокол надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook