Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому підписали угоду на оновлення тролейбусного парку

Пів сотні нових тролейбусів планують придбати для комунального підприємства «Електротранс». У Хмельницькій міській раді сьогодні підписали тристоронню передкредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку.

За словами Хмельницького міського голови, 10 з 50 тролейбусів будуть на автономному ходу і працюватимуть, швидше за все, на нових маршрутах. Решта 40 – класичні.

Така кількість дасть нам можливість оновити фактично 100% від діючої кількості. Але ми кажемо про 90%, тому що ми ставимо собі завдання замість 80-85 тролейбусів, які зараз виходять на лінії, випускати понад 100 тролейбусів за рік-два на маршрути, – прокоментував Олександр Симчишин після підписання угоди.

Вартість одного тролейбуса – 6,5 мільйона гривень. На автономному ходу – 9,5 мільйона. Оновлення тролейбусного депо розпочалося ще у 2016 році. За 5 років для міста придбали 32 нові транспортні засоби. А от ремонтувати старі, кажуть у владі, невигідно.

Від відновлювальних ремонтів здебільшого відмовилися через те, що він дороговартісний, – пояснив директор   ХКП «Електротранс» Сергій Бобух.

Та додав, що нові «Богдани» на 20% показують заощадження електроенергії.

Сума та відсоткова ставка кредиту будуть визначені після проведеного техніко-економічного обгрунтування. Хмельницький отримає кошти на 13 років з 3-річним пільговим періодом.

Частиною угоди є грант у 200 тисяч євро. За ці кошти Хмельницький отримає новий план мобільності.

Це повністю комплексна оцінка і системні пропозиції по всіх питаннях транспорту, пішоходів, велосипедистів, розмітка, світлофори, тротуари, тролейбуси, маршрутки, приватний транспорт і так далі. Ми сподіваємося, що план мобільності дасть нам можливість побачити реальну картину стану цих речей і далі напрацьовувати заходи, як покращувати ситуацію, – сказав міський голова.

Учасники підписання угоди очікують, що уже наприкінці 2022 року на маршрути міста зможуть виходити до 120 тролейбусів щодня.   

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook