Новини
Суспільство

Хмельничани зняли фільм про українського воїна Максима Яровця

Він – наймолодший у країні командир роти глибинної розвідки. За мужність нагороджений орденом “Богдана Хмельницького” III ступеня. Його ім’ям названий поїзд. Він загинув 5 років тому, підірвавшись на протипіхотній осколковій міні російського виробництва МОН-50. Назавжди 21-річний хмельничанин Максим Яровець став героєм фільму.

Кіно тривалістю близько 50 хвилин створили хмельницькі фрілансери – журналістка й авторка сценарію Анастасія Сбродова та оператор Володимир Бобінський, який зняв й змонтував стрічку. Автор ідеї – друг загиблого воїна Владислав Бондар. Саме за його ініціативи у березні 2020 року поїзду “Хмельницький – Лисичанськ” дали ім’я Максима. Фільм виготовлений цілком за кошти його авторів і без жодної сторонньої підтримки.  

Зйомки документальної стрічки тривали від середини серпня до початку жовтня у Хмельницькому, Києві, Львові, Лисичанську. На Донбас Анастасія й Володимир вирушили переконані: не можна розповідати про війну, не показуючи її.  В Авдіївці та Маріїнці хмельничани зафільмували, як виглядає прифронтова зона. Довелося їм чути і звуки обстрілів.

Зйомки ми почали 17 серпня із Хмельницького залізничного вокзалу. Далі сіли на поїзд “Хмельницький-Лисичанськ”. Коли ім’я Максима Яровця звучить у Хмельницькому – це одне. А тепер про нього знають на тих станціях, де проїжджає поїзд. У Маріїнці взяли інтерв’ю у військового, який розповів, що окупант порушує всі домовленості і застосовує заборонену зброю. Також там записали місцеву жительку. У Хмельницькому й Львові – інтерв’ю у військових зі 130-го окремого розвідувального батальйону, – розповідає Анастасія Сбродова.

Загалом під час зйомок фільму автори поспілкувалися з 15 людьми: побратимами Максима, його батьками, друзями, вчителькою, військовими, які особисто його не знали, але останні роки проводять на війні.

Коли Максим приїжджав з академії додому, то організовував зустріч з вчителькою. Вони з однокласниками ходили до неї в школу з тортом. Ми зробили таку ж зустріч, але без Максима. Так само сіли в школі з вчителькою, з  тортом. Присутні розповіли, про що хлопець мріяв, ким би був зараз, – зазначає авторка сценарію.

За словами Анастасії, хоча головний герой фільму – Максим, кіно не лише про нього. Стрічка – про всіх загиблих військових. А ще – про тих, хто багато років поспіль захищає Україну.  

До мене вже звернулися родичі інших загиблих на російсько-українській війні загиблих. Один тато каже: “Ще би про мого Андрійка так зняти”. Ми часто робимо героями загиблих. І це правильно. Але насправді герої і ті, які досі на війні. Я би дуже хотіла, щоб цей фільм подивилися люди, які не знають, що таке війна. Якщо це зачепить, хоча би одного, все не дарма, – переконана журналістка.

Фільм про Максима Яровця покажуть у хмельницькому кінотеатрі ім. Т. Шевченка 14 жовтня о 18 годині. Всіх охочих запрошують переглянути стрічку. Вхід – вільний.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook