Новини
Політика

Верховну Раду України очолив хмельничанин

За Руслана Стефанчука проголосував 261 народний обранець з 356 зареєстрованих. Кандидатуру земляка підтримали 10 представників Хмельниччини у Верховній Раді. Сам Стефанчук участь у голосуванні не брав через конфлікт інтересів. Всього на посаду спікера парламенту нардепи висунули п’ять кандидатур.

До зміни керівництва єдиного законодавчого органу державної влади України призвела відставка попереднього спікера – Дмитра Разумкова, за що народні обранці голосували вчора, 7 жовтня, підтримавши відповідне рішення 284 голосами.

Відставку Разумкова підтримали всі депутати від Хмельниччини, крім Олександра Гереги, який не був присутній на засіданні парламенту.

Сьогодні, 8 жовтня, нардепи голосували за нового голову Верховної Ради України. Попередньо на цю посаду претендували п’ятеро кандидатів:

  • Руслан Стефанчук – від «Слуг Народу»
  • Ярослав Железняк від «Голосу»,
  • позафракційний Гео Лерос
  • Олексій Гончаренко та Яна Зінкевич від «Європейської солідарності».

Згодом Ярослав Железняк і Гео Лерос свої кандидатури зняли.

Під час рейтингового голосування Руслан Стефанчук набрав 257 голосів, Яна Зінкевич – 146 голосів, Олексій Гончаренко – 44 голоси.

За призначення Руслана Стефанчука Головою Верховної Ради України нардепи віддали 261 голос, проти були троє депутатів, утрималися – 63, не голосували – 29.

Депутати від Хмельниччини підтримали кандидатуру Стефанчука під час голосування всі, крім Сергія Лабазюка, який був відсутній на засіданні.

Довідка: Руслан Стефанчук народився в Тернополі 29 жовтня 1975 року. Дитинство та юність провів у Хмельницькому. Закінчив ЗОШ №18. вищу освіту здобував у Хмельницькому інституті регіонального управління та права (нині ХУУП імені Леоніда Юзькова) і Технологічному університеті Поділля (нині ХНУ). До приходу у політику працював в ХУУПі викладачем, завідувачем кафедри, доцентом, професором, проректором з наукової роботи. З кінця серпня 2019 року й до сьогодні був першим заступником голови Верховної Ради України та виконував обов’язки представника президента у парламенті.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook