Новини
Інфраструктура

Безплатний туалет за понад пів мільйона будують у хмельницькому парку

За інформацією з різних джерел, вартість нової споруди у найбільшій зоні відпочинку міста коливається від 350 до 620 тисяч гривень. А от в іншому інформація про громадський туалет у парку ім. М. Чекмана збігається. За одним виключенням.

Каркас майбутньої вбиральні хмельничани помітили у парку кілька днів тому, і вже встигли обговорити нову споруду та доцільність витрачених на неї коштів, та висловили побажання щодо того, якою вона має бути. Так, зокрема, мріють про те, що там завжди буде чисто і тепло та в наявності будуть всі необхідні предмети гігієни.

За інформацією, поширеною у різних ЗМІ, вартість нової модульної вбиральні, розрахованої на одночасний візит двох осіб (матиме дві кабінки) коливається від 350 тисяч до 620. Якщо узагальнити, то кошти, за найщедрішим кошторисом, планують витратити на:

  • облаштування майданчика – обійдеться у 72 071,49 гривні
  • модульну кабіну – обійдеться у 349 020 гривень
  • біосептик – станцію, яка очищуватиме воду – обійдеться у 199 000 гривень.

Таку інформацію надало видання ВСІМ з посиланням на сайт електронної системи публічних закупівель Prozorro.

Тепло, світло і під наглядом

Новий туалет, який розмістили практично біля входу в парк зі сторони вулиці Староміської, на узбіччі центральної алеї, матиме площу 9,76 квадратного метра.

Планується, що всередині будуть дзеркала, вивіски, інформаційні таблички, поручні для людей з інвалідністю, електросушки. Для батьків з немовлятами тут встановлять пеленальний столик, а приміщення обладнають ще й обігрівачами та сенсорними датчиками, які реагуватимуть на рух та вмикатимуть і вимикатимуть світло.

Ще одна цікава деталь, яка нібито має бути у будівлі нового туалету, – відеокамери у кожній кабінці. Де саме вони будуть встановлені та яким чином зберігатиметься приватність відвідувачів, поки що не повідомляється. Проте, зважаючи на любов деяких хмельничан тягнути все, що лежить не тільки погано, а й добре, відеоспостереження у громадському туалеті – річ не зайва. Крім того, як пишуть у коментарях хмельничани, виправдовуючи таку технічну новацію у туалеті, вона потрібна,

щоб гімном по стінах не писали, так як в нас талановитих ідіотів вистачає. Ми ж не вміємо берегти те, що для нас роблять, от і приходиться іти на такі крайності.

Ну, а про те, щоб убезпечити туалет від інших проявів вандалізму та крадіжок, і мови немає. Якщо у центрі міста у туалеті, в якому постійно є людина, яка стежить за порядком, хмельничани примудрилися викрасти не лише обігрівач, а й відірвати ємність з рідким милом та намагалися вкрасти сушарку для рук, то що вони будуть творити у туалеті в парку, який залишатиметься без нагляду, можна лише уявити.

За словами директора комунального підприємства «Парки і сквери міста Хмельницького» Олександра Боднарчука, завершити будівництво планують до кінця жовтня. Наразі йдеться про те, що туалет буде безплатним для відвідувачів, обслуговуванням його займатимуться працівники комунального підприємства «Парки і сквери міста Хмельницького».

Голос народу: “Туалет за ціною квартири”

Поки вбиральню будують, хмельничани традиційно обговорюють новину. Найбільше їх вражає вартість нової вбиральні. А ще – місце розташування. Ну, і камери відеоспостереження мало кого залишили байдужими.

620 тис. Здуріли. Вартість квартири на озерній. Ця будка з газоблока з металопластиковими дверима, з датчиком руху вкл. світла, 2 унітази, 2 раковини, і труби каналіз., водопост., ну 250-300 тис.

У парку можна поставити біотуалети, як за кордоном! Дешевше обійдеться!

Пеленальний столик в громадському туалеті!? ВО ДАЮТЬ! І яка мама буде в громадській вбиральні дитину пеленати? Зовсім здуріли?

Ви живете вчорашнім днем, такий туалет це норма в усьому цивілізованому світі.

Чому потрібно було туалет робити на центральній алеї?

Місце якось не дуже (

Я шокована коментарями, впевнена, що це коментують зубожілі люди.

Ці, як ви кажете “зубожілі”, на відміну від вас мають клепку і вміють рахувати! Туалет на 9,6 квадрати по ціні 34-х квадратної квартири в новобудові!!! Ви здорові?

Сумніваються хмельничани і в тому, що туалет довго пробуде безплатним. Як пишуть у коментарях, через 2-3 місяці з’явиться обгрунтування, чому потрібно вводити плату, і “халява” закінчиться. Проте все залежатиме від свідомості хмельничан, які користуватимуться туалетом. Не будуть красти та вандалити – не буде потреби компенсувати вкрадене та знищене та додатково стежити за порядком у місці спільного користування. І запроваджувати плату, відповідно, щоб усе це оплатити.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook