Новини
Суспільство

Роботодавці Хмельниччини відкрито не вимагають СOVID-сертифікати у працівників

Роботодавці Хмельниччини не висувають відкритої вимоги  до потенційних працівників щодо COVID-сертифікату. Принаймні, поки жодного звіту про наявність вакансії з таким побажанням не надходило. Про це повідомив заступник директора Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Залуський.

За словами посадовця, роботодавці заповнюють спеціальну форму. В коментарі вони  можуть зазначити і свої додаткові вимоги, окрім стандартних.

Поки ми не побачили в коментарях вимоги про COVID-сертифікат. Загалом раніше ми ніколи з таким не стикалися. На мою думку, якщо йдеться про освітній чи медичний заклад, роботодавець може зазначити, що бажана наявність сертифікату. Але це не може бути обов’язковим, оскільки не передбачено звітом про вакансію,розповів Сергій Залуський.

Водночас інформацію про наявність сертифікату чи ставлення до вакцинації роботодавець може з’ясовувати під час проведення особистої співбесіди з потенційним працівником, додав посадовець. А от вимоги про наявність щеплень для відвідування центру зайнятості, за словами чиновника, точно нема.

На ресурсі work.ua жодної вакансії у Хмельницькому з побажанням наявності сертифікату відшукати також не вдалося. Проте у Фейсбуці містяни вже обговорюють ймовірність такої вимоги. Так, керівник рекрутингової агенції Олексій Сорокін на своїй особистій сторінці поставив запитання: чи коректно тепер на співбесіді запитувати про щеплення? Адже, на думку Олексія, незрозуміло, як це стосується професійних якостей. Думки під цим дописом розділилися.

А от голова Комітету з трудового права Національної асоціації адвокатів України Вікторія Поліщук вважає: відмова працівників від вакцинації не дає права роботодавцю застосовувати будь-які заходи впливу. Адже така позиція не може вважатися порушенням трудової дисципліни, а, відповідно, і підставою для звільнення працівника.

Якщо роботодавець відсторонює працівника від роботи у зв’язку з відмовою від вакцинації проти COVID-19, працівник може оскаржити таке відсторонення у судовому порядку,наголосила Вікторія Поліщук  наприкінці вересня.

Проте, нагадаємо, вже на початку жовтня  Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило наказ “Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням”. До переліку включили працівників центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної, загальної середньої освіти.  В тому числі – спеціальних закладів, а також дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності. 7 вересня Наказ зареєстрували у Міністерстві юстиції України. Щоправда, без обов’язкового для таких випадків схвалення представника профспілок. 

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook