Новини
Культура

Архівний фонд, присвячений кінофестивалю, презентували у Хмельницькому

Відкриття фонду обласного Державного архіву “Кінофестиваль Хмельниччини” є одним із проєктів Першого Хмельницького кінофестивалю, який 10-12 вересня проходив у Кам’янці-Подільському та Хмельницькому. У планах обласної кінокомісії є чимало ідей у галузі кіноіндустрії, які невдовзі будуть реалізовані.

Презентація нового архівного фонду відбулася вчора, 27 жовтня. Участь у події взяли голова ОДА Сергій Гамалій, директорка Державного архіву Хмельницької області Катерина Бурдуваліс та голова Хмельницької кінокомісії Костянтин Детковський.

Нагадаємо, під час кінофестивалю демонструвалися сучасні українські кінострічки, проводилися майстер-класи та були визначені переможці, які змагалися за звання кращого у своїй категорії. Саме спогади про цю знакову для Хмельниччини подію лягли в основу презентації.

За словами директорки Державного архіву Хмельницької області Катерини Бурдуваліс, очолювана нею установа, спільно із Хмельницькою обласною кінокомісією, популяризує Хмельниччину та виявляє документи з фондів про відомі історичні постаті. В результаті цієї роботи і виникла ідея створення нового фонду з накопичення документів Національного архівного фонду, які стосуються історії та розвитку кінематографу на Хмельниччині. Таким чином, архівісти сподіваються, що це дасть додатковий поштовх до розвитку українського кіно.

Окрім матеріалів про кінофестиваль, учасникам презентації вперше продемонстрували зацифровані відеоматеріали, відзняті після закінчення воєнних дій у Кам’янці-Подільському та у Проскурові, датовані 1944 роком, які перебувають на збережені в обласному держархіві.

На зберіганні Державного архіву області у страховому фонді кіно-, фото-, відеоматеріалів перебуває п’ять історично-важливих документальних кінофільмів, які наразі за співпраці із Центральним державним кінофотофоноархівом України ім. Г. С. Пшеничного (ЦДКФФА України ім. Г. С. Пшеничного) проходять процес зацифрування. Окрім того, у Державному архіві Хмельницької області зберігається понад 80 фондів особового походження видатних, знаних особистостей Хмельниччини. Серед них і заслужені працівники культури: Юрій Кузьменко та Володимир Смотритель.

Також під час презентації обговорили перспективи зйомок на Хмельниччині документальної стрічки про остарбайтерів – мешканців Подільського краю, вивезених на примусові роботи до Німеччини. Як повідомив на своїй сторінці у Фейсбук голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій, зніматимуть кіно на базі Держархіву. Керуватиме зйомками відома режисерка та сценаристка Леся Харченко.

Справи цих людей є в нашому архіві, визнаному найвідкритішим в Україні. Саме на такий результат я сподівався, коли у квітні 2021 року задля популяризації краю було створено Хмельницьку обласну кінокомісію,зазначив Сергій Гамалій.

Довідково. На початку ХХ століття більшість міст мали свої кінотеатри, які знаходилися на головних вулицях. На Хмельниччині, зокрема, у Самчиках та Кам’янці-Подільському були відзняті відомі кінокартини. До прикладу, у 1956 році у маєтку Самчики зняли екранізацію новели Михайла Коцюбинського ,,Конi не виннi”. Ця подія отримала розголос по всьому району. Знімала художній фільм Одеська кіностудія, режисер Станіслав Комар.

На початку ХХ століття у Кам’янці-Подільському почали діяти маленькі стаціонарні кінотеатри. Серед фільмів, які транслювалися у перших кінотеатрах, є назви знайомі сучасному глядачеві. Так, 1911 року кам’янчани побачили фільми ,,Ідіот”, ,,Анна Кареніна”, 26 червня 1913 року в кінотеатрі ,,Міньйон” показували ,,Долю покинутих” – важку драму про дітей, відірваних від батьків, у 1914 році – чотири серії ,,Фантомаса”.

Найдавніше кіно на вулицях Проскурова відзняли у 1938 році. Це – зробив відомий кінорежисер Олександр Довженко. Тоді в місті відзняли фрагменти стрічки ,,Щорс”. За цю кінокартину у 1941 році кінорежисер Олександр Довженко отримав Сталінську премію серед українських митців.

В 1961 році в Старокостянтинові споруджено перший широкоекранний кінотеатр на 500 місць.

За матеріалами Хмельницької ОДА


PR
Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook