Новини
Бізнес

М’ясо на Хмельниччині дорожчає, картопля – дешевшає

Середні ціни на картоплю, реалізовану агрофірмами в січні-вересні, становили 6,3 гривні за кілограм. Це найнижчі ціни, що спостерігалися протягом поточного року. Скажімо, за підсумками січня-серпня вартість бараболі перебувала на рівні 7,3 гривні за кілограм.

Взагалі протягом поточного року сільгосппідприємства продавали картоплю по 7,3-7,5 гривні за кіло. Ціновий обвал стався лише у вересні. До речі, схожа ситуація зафіксована й торік. До осені ціни трималися на рівні 6,3 гривні, а за підсумками трьох кварталів відкотилися до 6,1 гривні.

Минулоріч вартість бульби продовжувала знижуватися: за січень-жовтень – 5,5 гривні, січень-листопад – 4,8 гривні за кілограм. Сподіватимемося, що й у поточному році ця тенденція збережеться – картопля й надалі дешевшатиме.

Окрім бараболі, за підсумками трьох кварталів трохи менше коштували плодові та ягідні культури – 13,2 гривні за кілограм. У січні-серпні їхня вартість становила – 13,7 гривні. Щоправда, якщо картопля протягом поточного року (до вересня) мала більш-менш сталу ціну, то плоди-ягоди демонстрували сталу тенденцію до зростання вартості.

Скажімо, якщо за підсумками першого кварталу ці культури коштували 8,4 гривні за кіло, то у першому півріччі – вже 11,1 гривні. Торік таких значних коливань не було: після трьох місяців ціна становила 7,3 гривні, шести – 7,5, дев’яти – 7,1 гривні за кілограм.

Якщо ягоди та картопля подешевшали, думається, внаслідок сезонності, то м’ясо на Поділлі дорожчає. У січні-вересні середні ціни на сільськогосподарські тварини у живій масі становили 34,6 гривні за кілограм, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області. У першому півріччі вони перебували на рівні 32,7 гривні, а в першому кварталі – 30,6 гривні. Для порівняння – минулоріч ціна була стабільнішою: протягом усього року коливалася в межах 31,6-32,9 гривні за кілограм.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook