Новини
Здоров’я

У Хмельницькому внаслідок ускладнень від COVID-19 померла вагітна багатодітна жінка

За словами лікарів, цього року, у порівнянні з минулим, кількість летальних випадків внаслідок ускладнень від COVID-19 в рази вища. Пік захворюваності прогнозують на середину листопада, хоча й зараз ситуація у лікарнях вкрай складна. Зокрема, в міську інфекційну щодня госпіталізують два-три десятки хворих, а в Славуті у медичному закладі хронічні проблеми з киснем. Його регулярно привозять з ХАЕС, таким чином даючи хворим шанс на життя. Кількість нових випадків захворювання протягом останнього тижня щодоби перевищує тисячу осіб, кількість померлих щодня – не менше десятка.

Про реалії життя Хмельницької інфекційної лікарні розповіли тамтешні медики, які останнім часом працюють на межі можливостей. Станом на вчора у реанімації перебувало 11 важких пацієнтів. У медичному закладі лікуються як вакциновані хмельничани, так і ті, хто досі не має щеплення.

Лікарі констатують – нелегко працювати не лише через те, що хворих побільшало, а й тому, що їхній стан набагато важчий, ніж раніше. Разом з тим, каже директорка КП Хмельницька інфекційна лікарня” Оксана Піддубна, вакциновані переносять хворобу легше.

Вік хворих – також змінився. Наймолодшому госпіталізованому в інфекційну лікарню пацієнту – 7 діб. Найстаршому – 96 років.

Що до померлих, вік їхній переважно 60-70, проте фіксують летальні випадки й серед молоді. Вперше у медичному закладі зафіксували смерть вагітної жінки. Без матері залишилося 11 дітей. Загалом у лікарні померло втричі більше хворих, ніж у цей же період минулого року. По області – в 10 разів більше.

У міській лікарні для хворих на коронавірус виділено 300 ліжок. Жоден вакцинований пацієнт тут, кажуть лікарі, не помер. Наразі у медичному закладі на стаціонарному лікуванні – 252 хворих. Тут також констатують значно важчий перебіг хвороби.

Фактично всі пацієнти які поступають до нас, є залежними від кисню. Проблем з подачею кисню до пацієнтів у нас не виникало, – каже медичний директор КП “Хмельницька міська лікарня” Володимир Мойсюк.

Відео: МТРК Місто

Натомість проблеми з киснем є у Славуті. Станом на вчора, 29 жовтня, у медичному закладі перебувало 80 киснезалежних пацієнтів, проте рідкого кисню у закладі немає. Щодня з Хмельницької АЕС у Славуту привозять кисень у балонах – ним і рятують хворих. Їздити по нього до Нетішина доводиться вдень і вночі.

Ліцензію на виготовлення медичного кисню на Хмельницькій атомній отримали навесні. Тож тепер забезпечують ним дві лікарні – у Славуті та Шепетівці.

Відео: XAECTV

Хмельницький тим часом звикає до реалій життя в червоній зоні. Так, на вході в авторинок з’явилося оголошення, в якому вказано, що вхід на територію дозволений лише тим покупцям, які мають відповідні дозвільні документи: негативний тест, COVID-сертифікат або довідка, що підтверджує факт одужання від хвороби. Такі ж вимоги, нагадаємо, діють в інших закладах та установах, діяльність яких заборонена в “червоній” зоні.

COVID-статистика Хмельниччини

За інформацією Хмельницької ОДА, станом на 30 жовтня в області від початку пандемії зареєстровано 115222 лабораторно підтверджених випадки COVID-19. За останню добу додалося 1150 нових лабораторно підтверджених випадків захворювання:

  • 687 – Хмельницький район
  • 214 – Шепетівський район
  • 249 – Кам’янець-Подільський район

Лікується 14716 осіб: 1800 – стаціонарно, 12916 – амбулаторно. Завантаженість ліжкомісць з киснем по області – 74,0%. В лікарнях перебуває 120 пацієнтів з підозрою.

Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 2364. Зареєстровано 12 летальних випадків:

  • 3 – Хмельницький район
  • 4 – Шепетівський район
  • 5 – Кам’янець-Подільський район

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook