Новини
Суспільство

На Хмельниччині виявили низку порушень при наданні соціальних послуг

Від вересня на Хмельниччині почало діяти Головне управління Національної соціальної сервісної служби України. Структура здійснюватиме контроль за реалізацією державної політики у царині надання соцпослуг. Тобто дотриманням законодавства у сфері захисту прав дітей,  при нарахуванні субсидій, призначенні пільг.

Якщо запитати в людей, чи задоволені вони пакетом соціальних послуг, ми почуємо стовідсотково “ні”. Це відбувається тому, що зараз в повному обсязі не використовуються кошти платників податків державного бюджету для надання соціальних послуг та соціальних гарантій.  По-друге, багато людей зневірилися через те, що довідки потрібно збирати в одному, другому, третьому, четвертому управлінні. У людей просто опускаються руки. Також є багато скарг, що затримуються різного рівня виплати,розповідає начальниця Головного управління  Національної соціальної сервісної служби України в Хмельницькій області Інна Ящук.

Представники  управління вже перевірили декілька територіальних громад Кам’янець-Подільського району й  два тамтешні управління соціального захисту. Виявлені під час перевірок порушення стосувалися, зокрема, вимоги фахівців соціальних служб надати не передбачені законом документи для отримання тієї чи іншої соціальної послуги чи виплати. 

Зокрема, ми побачили це і щодо муніципальної няні, і щодо малозабезпечених, коли додаються зайві довідки. Наприклад, про паї на землю або, по деяких категоріях, вимагають трудові книжки. Сьогодні будь-яка виплата, соціальна гарантія регламентується певною постановою, де зазначений чіткий алгоритм дій і перелік документів. Ми з колегами часто запитуємо: “А для чого ви вимагаєте ці зайві документи?” Виявляється, вони так  перестраховуються. Але при цьому, якщо люди не надають тих 2-3 зайвих документи, декому відмовляють у тій чи іншій гарантії. Також ми працюватимемо над тим, щоб громадяни отримували послуги у цифровому форматі, не витрачаючи на подання документів безліч часу, – зазначає Інна Ящук.

Від 2 листопада стартують перевірки у громадах Шепетівського району. Вони стосуватимуться питань соціальних виплат та соціальних гарантій,  а також сфери захисту прав дитини. Окрім того, громадяни можуть і самі звертатися у Головне управління  Національної соціальної сервісної служби України в Хмельницькій області. Наразі там приймають листи за адресою Володимирська, 109. Після скасування обмежень «червоної» зони краяни зможуть завітати до фахівців на прийом. Є у структури і своя сторінка на фейсбуці.

Нагадаємо, Національна соціальна сервісна служба – проєкт двох міністерств: цифрової трансформації та соціальної політики. Державний орган покликаний повністю оновити систему соціального захисту. Це має відбутися через надання населенню доступних сервісів, прискореної процедури отримання коштів і державного контролю за цими коштами. Нині в Головному управлінні на Хмельниччині завершують конкурсні відбори фахівців і майже сформували штат. Наразі він складається з 12 осіб. Проте очікується його розширення. Частина робітників  раніше працювали на державній службі, інші – в установах соціального захисту або в структурах, які займалися захистом прав дітей.

Стокове зображення від Depositphotos

Більше інформації про роботу Головного управління  Національної соціальної сервісної служби України в Хмельницькій області дивіться у програмі “Кава з аналітиком” від каналу Nagolos TV.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook