Новини
Здоров’я

Обмеження для невакцинованих мешканців Хмельниччини стануть жорсткішими, – Ткачук

Вже з наступного тижня, починаючи з понеділка, 8 листопада, керівники підприємств, організацій та установ, працівники яких, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів, повинні мати завершений курс вакцинації (дві дози), змушені будуть відсторонити від роботи тих своїх підлеглих, які не матимуть “зеленого” сертифікату. Згодом перелік професій, представники яких мають бути вакциновані в обов’язковому порядку, може бути доповнений та розширений. Посилять в області також перевірки дотримання протиепідемічних обмежень. За останню добу в області зафіксували рекордний показник смертності від ускладнень внаслідок захворювання на COVID-19.

Про ситуацію з поширенням COVID-19 на території Хмельниччини розповів під час сьогоднішнього брифінгу заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації Сергій Ткачук.

Кисень

У медичних закладах області, де надають допомогу хворим на COVID-19, обсяги добового споживання кисню зросли в зв’язку зі збільшенням кількості госпіталізованих. Певний час деякі “ковідні” медичні заклади області відчували нестачу кисню через відсутність його поставок з Львівського хімзаводу, яки перебував на ремонті. Наразі завод повернувся до роботи, тож, за словами заступника голови ОДА, можна сподіватися, що проблем з киснезабезпеченням в області найближчим часом не виникатиме. Також допомагає з медичним киснем Хмельницька атомна станція – його отримують за потреби у Шепетівській та Славутській лікарнях.

Загалом по області середньодобова потреба у кисні для лікарень – 20 тонн, при піковому навантаженні вона може сягнути 30 тонн. Наразі у “ковідних” медичних закладах області розгорнуто 2900 ліжок. У чотирьох з них (інфекційна та міська у Хмельницькому, у Полонному та Старокостянтинові) заповненість хворими на COVID-19 становить понад 80%.

Очікується, що при піковому навантаженні добова потреба кисню в області може сягнути 30 т/добу, наразі в середньому використовується близько 20 т/добу. За інформацією МОЗ, наразі в Україні 35 підприємств виробляють понад 400 т кисню на добу, більшість з них працює на максимальну потужність. 

На сьогодні забезпечено киснем за допомогою централізованих систем понад 38 тисяч ліжок, облаштовано понад 160 систем централізованого постачання кисню, додатково встановлено понад 130 кисневих станцій та понад 150 кріогенних газифікаторів. При цьому кожна область вирішує самостійно, як розпоряджатися наданим киснем, – йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства охорони здоров’я.  

Вакцинація

За інформацією, озвученою під час брифінгу, темпи вакцинації в області останнім часом знизилися. При плановому показнику в 11 тисяч щеплень на добу, вакцинується в середньому 7 тисяч осіб. В області сформують додаткові мобільні бригади, які робитимуть щеплення у медзакладах вторинного та третинного рівня, аби зняти навантаження на центри масової вакцинації.

Як повідомили у пресслужбі Хмельницької ОДА, українці, які вакцинувалися за кордоном, можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію у свого сімейного лікаря.

Для цього потрібно:

  • звернутися до сімейного лікаря або в будь-який пункт щеплення
  • пред’явити лікарю офіційно завірену довідку, яка підтверджує факт отримання однієї або двох доз вакцини, зроблених за межами України
  • на підставі цієї довідки лікар внесе медичний запис до електронної системи охорони здоров’я (з позначкою про дані, внесені на основі вторинного джерела) та видрукує паперове Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (якщо було зроблено два щеплення)

Важливо! За відсутності документа, який підтверджує факт вакцинації за кордоном, лікар не зможе внести дані до електронної системи охорони здоров’я. Відтак, видати Міжнародне свідоцтво також буде неможливо.

Згенерувати цифровий COVID-сертифікат у Дії вакциновані за кордоном українці поки що не зможуть, оскільки дані, внесені в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ) з вторинного джерела не вважаються довіреними, – йдеться у повідомленні пресслужби.

Обмеження

Ажіотаж, який останнім часом спостерігався біля центрів масової вакцинації та пунктів вакцинації, викликаний, зокрема, тим, що певний відсоток мешканців області не займатися своєю професійною діяльністю без ковідного сертифіката. Постановою Кабінету Міністрів України визначений перелік професій, для яких наявність двох щеплень є обов’язковою. З понеділка, 8 листопада, карантинні вимоги до представників цих професій стануть ще жорсткішими. так, керівники установ, закладів та організацій, в яких працюють люди “зі списку”, змушені будуть відсторонити від роботи тих своїх підлеглих, які не матимуть “зеленого”сертифікату, який підтверджує отримання двох доз вакцини. Такі працівники перебуватимуть у відпустках власним коштом до тих пір, поки не отримають “зелений” документ. Як повідомив під час брифінгу Сергій Ткачук, згодом цей перелік може бути доповнений та розширений.

Діти

За інформацією Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, в останню хвилю захворювання на COVID-19 побільшало дітей, інфікованих вірусом, через його вищу агресивність. Станом на початок листопада від початку пандемії в області зафіксовано понад 6 тисяч дітей, в яких лабораторно було підтверджено хворобу. За словами епідеміологів, інтенсивність захворювання зросла у вересні-жовтні.

Зважаючи на ситуацію, в Україні офіційно дозволили вакцинувати проти COVID-19 дітей віком від 12 років. Їм рекомендована вакцина Comirnaty від Pfizer/BioNTech.

COVID-статистика Хмельниччини

Станом на 2 листопада у Хмельницькій області від початку пандемії лабораторно підтверджено 117319 випадків COVID-19. З них 6056 – діти, 5410 – медпрацівники. За останню добу підтверджено 446 нових випадків захворювання:

  • 228 – Хмельницький район
  • 112 – Шепетівський район
  • 106 – Кам’янець-Подільський район

Лікуються 15816 осіб, з них 13893 – амбулаторно. Серед хворих – 1278 дітей та 301 – медпрацівник.

Завантаженість ліжкомісць з киснем по області складає 76,6%. В лікарнях перебувають 1923 хворих, 163 – з підозрою.

За минулу добу на Хмельниччині зафіксовано найвищий показник летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19. Померли 42 мешканці області:

  • м. Кам’янець-Подільський – 5
  • м. Нетішин – 3
  • м. Старокостянтинів – 2
  • м. Хмельницький – 5
  • Городоцький район – 2
  • Дунаєвецький район – 2
  • Кам’янець-Подільський район – 5
  • Красилівський район – 7
  • Летичівський район – 1
  • Новоушицький район – 2
  • Полонський район – 1
  • Старокостянтинівський район – 4
  • Старосинявський район – 2
  • Хмельницький район – 1

Всього від початку пандемії в області зареєстровано 2417 летальних випадків внаслідок ускладнень від COVID-19.

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА

Стокове зображення від Depositphotos


PR
Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook