Новини
Здоров’я

У мешканців Хмельниччини може сформуватися колективний імунітет до COVID-19

Якщо темпи вакцинації серед мешканців Хмельницької області збережуться на існуючому рівні, можна буде говорити про формування колективного імунітету до коронавірусної хвороби. За кількістю вакцинованих освітян область залишається беззаперечним лідером по Україні. Разом з тим динаміка захворюваності серед населення краю залишається загрозливою – за жовтень кількість підтверджених випадків в рази вища, якщо порівнювати з попередніми періодами. Наразі в області переважає інфікування штамом”Дельта”, який відрізняється більш агресивним розвитком хвороби.

Про ситуацію з поширенням в області COVID-19 розповів під час сьогоднішнього брифінгу виконуючий обов’язки генерального директора ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Микола Габрикевич.

Колективний імунітет

Про формування колективного імунітету серед мешканців Хмельниччини можна буле впевнено говорити, якщо й надалі темпи вакцинації населення збережуться на існуючому рівні, зазначив під час брифінгу посадовець. Принаймні, протягом останнього місяця в питанні щеплення населення області від ковіду спостерігається певна позитивна динаміка.

Якщо така динаміка збережеться, то з врахуванням кількості людей, що перехворіли на COVID-19, можна буде сподіватися на сповільнення темпів поширення хвороби та формування колективного імунітету, – зазначив Микола Габрикевич.

Також він додав, що за статистикою, на стаціонарному лікуванні перебуває менше ніж 1% хворих, які вакцинувалися.

Загалом же ситуація з вакцинацією мешканців області станом на вчора, 3 листопада, за даними МОЗ виглядала так.

Всього вакциновано по області – 566064 особи

Відсоток вакцинованих однією дозою – 27,74

Повністю вакциновано 18,07%

У розрізі найменувань вакцин:

Вакциновані освітяни

За інформацією міністра освіти та науки Сергія Шкарлета, загалом ситуація по Україні з вакцинацією від COVID-19 така:

Повний цикл щеплення отримали майже 835 тисяч вихователів садочків, вчителів шкіл, профтехів, коледжів, викладачів університетів та інших працівників закладів освіти.

Серед регіонів, які лідирують за темпами вакцинації освітян, Хмельниччина – на першому місці:

  • Хмельницька та Київська області – майже 97%;
  • місто Київ – 96%;
  • Донецька – 95,4%;
  • Харківська – 94,5%.

Окремо очільник міністерства навів статистику вакцинації серед працівників шкіл.

Одну дозу щеплення від COVID-19 вже отримали майже 92% вчителів. Двома дозами вакциновано понад 474 тисяч працівників закладів загальної середньої освіти, або 73,5%, – написав Сергій Шкарлет у своєму телеграм-каналі.

За кількістю вакцинованих однією дозою працівників шкіл у регіонах лідирує також Хмельниччина:

  • Хмельницька область – майже 99%;
  • Миколаївська – 97,5%;
  • Київська – 97,4%;
  • Харківська – 96,4%;
  • Донецька – 96%.

COVID-статистика Хмельниччини

Як повідомив під час брифінгу Микола Габрикевич, наразі на теренах області 95% випадків захворювання на COVID-19 спричинені штамом “Дельта”. У порівнянні з попередніми, цей має більш стрімкий розвиток хвороби, симптоми з’являються на 3-7 день. Ще у цього штаму суттєво вищий рівень контагіозності (заразності) – понад 25%, тоді як у попередніх штамів ця цифра становила 9-16%.

Майже вдвічі зросла кількість хворих, які потребують госпіталізації до медичних закладів: у жовтні таких було 16,5%, тоді як у вересні 7,4% хворих лікувалися у стаціонарі.

Складним залишається питання постачання кисню у медичні заклади області, де надають допомогу хворим на коронавірус. Завантаженість ліжок з киснем в області складає 75%.

Щодня в області фіксують в середньому близько тисяч нових хворих на COVID-19. За останню добу додалося 1113 нових лабораторно підтверджених випадків.

Протягом жовтня поточного року було підтверджено 26 499 випадків хвороби, що у 3,6 раза більше, ніж у вересні, та вдвічі більше, ніж за аналогічний період 2020 року, – повідомив під час брифінгу Микола Габрикевич.

Середньодобовий показник за останні місяці також виріс в рази. Якщо у серпні він становив 193 випадки, у жовтні – 666, у перші дні листопада – понад 1000 випадків на добу.

Що до летальних випадків, то за останню добу їх зареєстрували 19:

  • 12 – Хмельницький район
  • 3 – Шепетівський район
  • 4 – Кам’янець-Подільський р-н

Всього від початку поширення хвороби на території Хмельницької області від ускладнень, спричинених COVID-19, померло 2463 осіб.

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА

Стокове зображення від Depositphotos



PR
Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook