Новини
Культура

У Хмельницькій ОДА визначилися з проєктом меморіалу для вшанування загиблих воїнів

Оцінивши роботи, надіслані на конкурс, журі вирішило призначити лише третю премію з відповідною грошовою винагородою, рекомендувавши замовнику робіт реалізувати ідею молодих архітекторів та дизайнерів з Кам’янця. Для доопрацювання проєкту буде створено робочу групу, яка надаватиме консультації та опрацьовуватиме пропозиції до проєктно-кошторисної документації.

Підсумки обласного відкритого конкурсу на кращий ескіз облаштування пам’ятного місця на майдані Незалежності в обласному центрі, підбили днями у Хмельницькій ОДА. Меморіал планують звести задля вшанування подвигу учасників Революції Гідності, АТО та ООС. Минулоріч конкурс не відбувся через те, що подані роботи не відповідали основній меті – унікальності композиції, ідея якої  має охоплювати звитягу поколінь, пам’ять про загиблих, сучасність та майбутнє нашої держави, – повідомляють у пресслужбі ОДА.

Всього на конкурс надіслали 7 проєктів – з Кам’янця-Подільського та Харкова, з них лише 4 роботи (які брали участь  у конкурсі під шифрами 105520, 147764, 408012, 997866) надійшли  вчасно. Серед них і обирали переможця, не присуджуючи при цьому 1 та 2 місця.

Під час визначення переможця журі, за порадою його голови, концентрувалося на ідеї конкурсу.

Пам’ятне місце має бути вільним від політичних амбіцій, соціальних та економічних викликів. Проєктований простір має стати місцем, яке уособлює новий етап у формуванні свідомого та відповідального громадянина. Тут має завжди панувати особлива пам’ять, яка нагадуватиме нам, що кожна людина має право на власну гідність та може її відстояти, а також атмосфера особливої любові до героїв-земляків, – зазначив голова журі Василь Фенцур, архітектор, гендиректор НІАЗ «Кам’янець».

Заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації Сергій Ткачук, який також брав участь у визначенні переможця як один із членів журі, зазначив, що проєкт має максимально органічно та гармонійно вписуватися в територію майдану Незалежності та відображати гордість за українську націю.

Перемогу у конкурсі з проєктом під номером 997866 здобула команда кам’янчан – Дарії Іванів та Каріни Кирилюк – майбутніх архітекторів та дизайнерів, які здобувають освіту у коледжі будівництва, архітектури і дизайну під керівництвом викладачки кафедри містобудування та архітектури Віри Вапнічної-Чорної.

Грошова винагорода, яку отримають переможці, становить 15 тисяч гривень. Інших учасників конкурсу відзначили дипломами та цінними подарунками.

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА


PR
Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook