Новини
Здоров’я

На Хмельниччині очікують поставок вакцин Pfizer та Moderna

В області запаси вакцини достатні для того, аби зробити щеплення всім бажаючим. Найближчим часом очікують додаткової поставки Pfizer (Comirnaty), також надійде Moderna з тієї партії, яка днями надійшла в Україну. Тривають перевірки дотримання суб’єктами господарювання, перевізниками та громадянами протиепідемічних обмежень. На вулицях деяких міст Хмельниччини знову з’явилися автомобілі з гучномовцями, з яких нагадують про правила карантину. Після вихідних кількість нових підтверджених випадків захворювання на COVID-19 дещо зменшилася, проте ситуація з поширенням хвороби все ще залишається складною.

Про ситуацію із протидією COVID-19 в Хмельницькій області під час сьогоднішнього брифінгу розповів директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Завроцький.

Вакцини – понад 100 тисяч доз

Станом на 8 листопада в області загалом вакциновано 588 тисяч осіб, з них близько 230 тисяч отримали дві дози вакцини.

Кількість невакцинованих хворих на COVID-19 у порівнянні з вакцинованими – майже 94%. Серед хворих, що пройшли вакцинацію однією або двома дозами, перебіг хвороби легкий або середньої важкості, без потреби у значній кисневій підтримці, дороговартісного лікування, а також період лікування протікає значно швидше, – зазначив під час брифінгу Олександр Завроцький.

В наявності в області є достатньо сертифікованої в Україні вакцини. Так, зокрема, AstraZeneca – майже 40 тисяч доз, Coronavac – 47 тисяч доз. У вихідні надійшло 23 400 доз Pfizer (Comirnaty), протягом однієї-двох діб очікується ще 6 тисяч доз. Із чергової партії Moderna, якої в Україну надійшло 5 мільйонів доз, частину розподілять на Хмельницьку область.

Нагадаємо, в області наразі діють 11 центрів вакцинації:

  • 3 – м. Хмельницький,
  • 3 – Шепетівка,
  • 2 – м. Старокостянтинів,
  • 1 – м. Кам’янець-Подільський,
  • 1 – Волочиськ
  • 1 – Красилів.

Також діють 103 пункти щеплення та працюють 64 мобільні бригади. Графік роботи центрів вакцинації – щоденно з 9:00 по 15:00 / 16:00.

Перевірки, порушення та протоколи

Протягом минулого тижня було перевірено 1600 об’єктів, здійснено 100 рейдових перевірок разом з працівниками Національної поліції, з яких 21 з відео-, аудіо-, фото фіксацією. Складено 886 адмінматеріалів, винесено 83 постанови. Також перевіряється дотримання правил безпеки на транспорті.

Долучилися до проведення профілактичних заходів і надзвичайники, які 6 разів виїжджали на вулиці міст області та за допомогою гучномовців нагадували про необхідність дотримання протиепідемічних заходів та необхідності вакцинації.

Всього з 5 листопада поточного року оповіщенням охоплено 14 місць з масовим перебуванням людей, 58 вулиць, 161 зупинку громадського транспорту, здійснено виїздів – 18.

COVID-сертифіката про одужання – за новими правилами

За інформацією пресслужби МОЗ незабаром невакциновані українці, які перехворіли на коронавірусну інфекцію, зможуть отримати цифровий COVID-сертифікат про одужання, який дозволятиме упродовж 90 діб без обмежень працювати, відвідувати заклади та пересуватись в жовтій та червоній зонах карантину. 

Сертифікат про одужання буде формуватись лише для тих, у кого лікар встановив діагноз COVID-19 від моменту запуску функціоналу нового сертифікату та надалі. Документ не згенерується, якщо ваш діагноз COVID-19 було встановлено до появи нового типу сертифікату, тобто у 2020 році чи раніше у 2021 році, – йдеться у повідомленні. 

Обов’язковою підставою для генерації сертифікату буде медичний запис лікаря про встановлений діагноз, який показуватиметься в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Тобто особи, які після отримання позитивного ПЛР-тесту не зверталися до лікаря і лікар не вніс дані в ЕСОЗ, завантажити сертифікат не зможуть.  

На сьогодні у нас понад 400 тисяч українців хворіють на COVID-19 і мають підтверджений лікарем діагноз. Для них ми запускаємо новий вид документу – цифровий COVID-сертифікат на підставі одужання. Згенерувати його буде можливо в застосунку або на порталі Дія через  15 днів після підтвердження лікарем діагнозу COVID-19 в електронній системі охорони здоров’я. Документ буде доступним для генерації та чинним протягом 90 днів. Отримати його можна буде не більше двох разів на рік за наявності підтвердженого і внесеного лікарем в електронну систему діагнозу COVID-19,  – прокоментувала заступниця міністра з цифрового розвитку Марія Карчевич. 

Новий COVID-сертифікат буде двох видів: 

  1. внутрішній – для використання всередині країни в умовах “жовтого” та “червоного” рівнів епіднебезпеки; 
  2. міжнародний – для перетину кордону 45 країн, які входять до Довірчої мережі е-здоров’я ЄС (з урахуванням вимог, які встановлює кожна країна світу).

COVID-статистика Хмельниччини

Станом на 8 листопада в Хмельницькій області від початку пандемії зареєстровано 123 539 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. За останню добу виявлено 660 нових випадків захворювання:

  • 359 – Хмельницький район
  • 111 – Шепетівський район
  • 190 – Кам’янець-Подільський район

Лікуються 19144 особи, з них 17163 – амбулаторно. Завантаженість ліжкомісць з киснем по області складає 73,8%. В лікарнях перебувають 1981 хворий, 152 – з підозрою.

Одужала 291 особа:

  • 147 – Хмельницький район
  • 43 – Шепетівський район
  • 101 – Кам’янець-Подільський район

Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 2524. Зареєстровано 6 летальних випадків:

  • 4 – Хмельницький район
  • 1 – Шепетівський район
  • 1 – Кам’янець-Подільський район

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook